sebesp | 2014.05.05
A japánból jött elképzelés lényege, hogy a ház lakói kapjanak lehetőséget saját lakóterük megalkotására, igényeik változása esetén átalakítására.

A tokiói Yamazaki Kentaro Design Workshop által megálmodott épület egy központi tér köré szervezett négy, kétszintes lakóegységből, „boksz”-ból tevődik össze. Mivel a tervezéshez nem készült előre egyeztetett program, a flexibilis tereket mindenki saját elképzeléseinek megfelelően alakíthatja. A bokszok elforgatott helyzete révén a belső mag is rendelkezik megnyitással a külvilág felé, így a természetes megvilágítás mindenhova eljut. A központi tér a találkozóhely, egyfajta nappali, bár az elrendezésből adódóan a kapcsolattartás a nappaliba való belépés nélkül sem lehet túlzottan nehézkes. A lakóegységek alsó szintjén kapott helyet a konyha, a háló, a gépészeti tér és házi iroda, az emeleti terek pedig befejezetlenek, szabadon használhatók, alakíthatók. A 107 négyzetméteres faszerkezetű házban a gyerekek tereinek kialakítását a gyerekekre bízták, hogy egyéni ügyességükkel hozhassák létre szobáikat.

Forrás >>

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások