tervek

Nagykanizsa új körforgásos gazdasági kompetenciaközpontot épít

Tervező: TIBA Építész Stúdió


Java | 2020.09.14

Az állam, az egyetem és az üzleti élet szereplőinek együttműködésére alakítják ki mintegy 5 milliárd forintos támogatással a nagykanizsai körforgásos gazdasági kompetenciaközpontot. A cél a körforgásos gazdasági központ mellett egy tudományos és innovációs park létrehozása, ahol a hasznosítható tudásra épülő munkahelyek működnek majd együtt.

A Magyarországon létrehozandó összesen 10 science park egyikét Nagykanizsán alakítják ki, amire 38 milliárd forint európai uniós támogatást vesznek igénybe.

A Pannon Egyetem, valamint a Mol és helyi cégek részvételével a vízkezeléssel foglalkozó Hidrofilt Kft. telephelyén alakítják ki a nagykanizsai körforgásos gazdasági kompetenciaközpontot. A nagykanizsai központ létesítése kapcsán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: a központ a Pannon Egyetem vezetésével jön létre Nagykanizsán, illetve Veszprémben. A nagyszabású együttműködésben részt vesz a Mol, a Hidrofilt Kft., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft., továbbá a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft.

A központ megújuló energiákkal, hulladékgazdálkodással, víztechnológiával, valamint fenntartható turizmussal és fenntartható városfejlesztéssel is foglalkozik majd a mintegy 50 kutatási állomásán. Az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakítása a cél Magyarországon, hogy nemzetközileg is versenyképes, magas színvonalú hazai tulajdonú vállalkozások jöjjenek létre és fejlődjenek tovább. A kormánynak az a szándéka, hogy a Budapesten kívüli kutatóközpontokat is erősítse, erre 51 milliárd eurót biztosítanak a következő költségvetési ciklusban európai uniós forrásból.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta: Az egyik legnagyobb kihívás a hulladék kezelése, aminek jelenleg csak mintegy harmada hasznosul Magyarországon, de gyors ütemben fejlődik a feldolgozóipara. "Az a célunk, hogy kialakítsunk egy olyan alkalmazható tudásbázist, amivel elérhetjük, hogy Közép-Európa vezető újrahasznosítói lehessünk" – mondta, ebben pedig a Mol vezető szerepet vállal. Elmondta továbbá, hogy Nagykanizsán szeretnék kidolgozni és innen elterjeszteni a hulladék-újrahasznosítás modelljét.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora egyebek mellett arról beszélt, ahhoz, hogy a lineáris gazdaságból körforgásos legyen, "rendszert kell váltani". A mintaprogram kialakításához Nagykanizsa ideális helyszín, mert megvan mindaz a tudás és tapasztalat, továbbá évtizedes együttműködés, ami ennek előfeltétele.

Fotók: MTI, TIBA Építész Stúdió

Forrás: Portfolio.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások