hír cikk buildecon euroconstruct európa építési piaca magyar építési piac

Nehéz két év elé néz az európai építőipar – hazánk sem kivétel

94. Euroconstruct konferencia összefoglaló


buildecon | 2022.11.22

A legfrissebb Euroconstruct előrejelzés szerint az európai építőipar 2024-ben nulla növekedést fog csak elkönyvelni. Míg a mélyépítés pozitívnak tűnik, más alágazatok várhatóan negatívak lesznek. Magyarország esetében az Euroconstruct helyi tagja, a Buildecon, a korábbinál is pesszimistább a hazai építési piac jövőjét illetően.

Az európai építőipar stagnálni látszik

A 94. Euroconstruct konferencián kiadott új előrejelzés szerint nehéz két év elé néz az építőipar Európa-szerte: a növekedés 2023-ban 0,2%-re, 2024-ben pedig 0%-ra süllyed majd a korábbi 2%-hoz képest. Az eseményt az Experian és a Barbour ABI rendezte Londonban idén november 18-án.

Annak ellenére, hogy 2022-ben 3%-os növekedés várható, az építési teljesítmény valószínűleg gyengébb lesz, mint a korábban előrejelzett, és 2025-ig nem várható fellendülés. Mohammed Chaudri, az Experian vezető közgazdásza így nyilatkozott:

„Az elmúlt hat hónapban óriási változásokat láttunk Európában. Ezek hatással voltak a gazdasági környezetre amelyben az építőipar működik. Az ukrajnai háború és annak sokrétű hatása és a bizonytalanság, az emelkedő kamatlábak, a pénzügyi piac beszűkülése, illetve az építőanyagok elérhetősége és árai mind jelentős szerepet játszanak. Az Euroconstruct novemberi előrejelzése szerint szinte minden, az építőipari keresletet befolyásoló tényező negatív: a gazdaság, a fogyasztói árak, a kamatlábak és a fogyasztói bizalom is. Úgy tűnik, ez egy kemény alkalmazkodási időszak lesz az iparágnak, mielőtt 2024-ben visszatér a növekedés.”
 
A lakásépítés csökken leginkább

A negatív kilátások nagy részét az új lakás- és lakásfelújítási szegmens okozza. Az alacsony kamatlábak korszaka Európa-szerte az új építésű lakások fellendüléséhez vezetett, de a helyzet az elmúlt hat hónapban lényegesen megváltozott. A lakáseladások lelassultak, a fogyasztói bizalom visszaesett, és sok országban túlkínálat alakult ki. A kép akkor sem lesz rózsásabb, ha az építőipar egészét nézzük. Tom Hall, a Barbour ABI vezető közgazdásza így látja:

„Az építőiparban több irányból is ellenszél fúj, és a körülmények gyorsan változnak. A 2023-ra vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzések is ennek megfelelően változtak: míg idén júniusban 2,2%-os GDP-növekedést vártunk, ez most már csak 0,5%. A vállalkozások jól teszik ha diverzifikálják portfóliójukat, különösen, ha lakásépítési projektekre összpontosítanak. Van azonban egy kis fény az alagút végén: a mélyépítés várakozásai sokkal pozitívabbak, mivel sok ország fektet be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiába, és felújítja a meglévő infrastruktúrát.”

Olaszország élen jár

Olaszország teljesít legjobban ahol a magas, 12,1%-os növekedési szint részben az uniós támogatásoknak köszönhető. Az Egyesült Királyság jelenleg az egyik legrosszabbul teljesítő gazdaság az Euroconstruct-on belül és negatív építési teljesítmény várható 2023-ban (0,4%). Németország szintén negatív vagy stagnáló növekedési kilátásokra számíthat egészen 2025-ig (-0,4%). 8 ország építési piacán zsugorodás várható, leginkább Svédországban és Finnországban. Mindkét országban eddig magas volt az építési teljesítmény így a visszaesés részben a normál építési volumenhez való visszatérést jelzi.

A magyar építési piac 2025-ig 

Buildecon, az Euroconstruct magyar tagja, ismét lefelé módosította a hazai építési piacra vonatkozó előrejelzését. Csakúgy, mint az előző előrejelzési körben, a Buildecon továbbra is negatív a magasépítést illetően. Igazából még borúlátóbb. Ebben az előrejelzési körben pedig a mélyépítésben is pesszimista lett. A teljes magyar építési teljesítmény a becslések szerint 11%-kal csökken majd 2024-ig és a fellendülés csak ezután kezdődhet majd meg.

A megrendelői oldal szereplői közül az állam egy 2100 milliárd forint értékű projektportfóliót függesztett fel, a vállalatok és a magánszemélyek pedig a kínálat oldali sokk és a finanszírozás drágulására keresletcsökkentéssel reagálnak. Az előrejelzés feltételezi, hogy az uniós forrásokról szóló megállapodás megszületik az év végéig, és 2023-ban a kifizetések is megkezdődnek. De ha ez csak részlegesen vagy egyáltalán nem sikerül, akkor a hazai építési piac még nagyobb kutyaszorítóba kerül.

Elérhetőség, mintatanulmány: Buildecon, info@buildecon.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások