csarnokdíj csarnok

Német Nemzetiségi Gimnázium Tornacsarnok, Közösségi Ház


pestimonika | 2013.07.10
Csarnok Nagydíj Pályázat
Beöthy Mária
Pályázó neve: Beöthy Mária, dr. Kiss Antalné
Csarnoképület neve, funkciója: Német Nemzetiségi Gimnázium Tornacsarnok, Közösségi Ház
Csarnoképület helye: Bp. XX. ker. Serény u. 2.
Régió: Budapest

A tervezési feladat a XX. kerületben a csepeli Átjáró Híd mellett az 1950-es években épült, meglévő iskolaépülethez csatlakozóan egy többcélú, minden igényt kielégítő tornacsarnok volt. Az új csarnok-épület háromszintes nyaktaggal csatlakozik a meglévő épülethez, mely biztosítja, hogy a különböző funkciók ne keveredjenek.

Az iskola a tornatermet közösségi házként is hasznosítja, ezért igényesebb, átrendezhető technológiai megoldás vált szükségessé. A mozgatható tornafelszerelések átrendezése után - szcenikai megoldásokkal - a belső tér nézőtérré és színpaddá alakítható.

A csarnok látható áthidaló szerkezete íves, három csuklós, ragasztott fatartó, faszelemenekkel összekötve. Anyaghasználatban a természetes anyagok jellemzőek, a külső - belső falfelültek egységes sárgaszínű téglaburkolatúak terrakotta díszítő sávokkal, a látszó faszerkezetek fenyő zöld színűek, a belső donga felület lécburkolata natúr színű.
A donga faszerkezet külső fedése kettős pikkely palafedéssel készült.

Az épület szellemisége a befogadás, a találkozás, az ember központúság, mely igényt a külső kertkapcsolat és a belső tér együtthatása biztosítja a nagy üvegfalas megnyitásokkal. Még a végzett diákok is nagyszámban rendszeresen visszajárnak ide, találkozni, sportolni és művelődni.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások