hír díj tervek Nemzetközi nagydíjat nyert Miklósi Ádám "Chlorella" algapavilonja!

Nemzetközi nagydíjat nyert Miklósi Ádám "Chlorella" algapavilonja!


Java | 2016.11.04
Az építőanyagok széles spektrumát különleges, természetes anyagok arzenálja egészíti ki manapság. Az Inhabitat online magazin éppen ezért a világ építészeit és designereit invitálta arra pályázatában, hogy ezek szerinti elképzeléseiket, kreativitásukat mutassák be a gyakorlatban szellemesen a 21. századi építészet szellemében.

A verseny nagydíját a magyar Miklósi Ádám nyerte Chlorella oxigénpavilonjával, és ő lett a Gyógyító helyek kategória győztese is. A környezettudatosság ma már létkérdés, mivel bolygónk légszennyezettsége egyre több helyen és egyre többször átlépi az egészségügyi határértéket.
Miklósi Ádám reméli, hogy terezett pavilonjával változtathatunk a városban élők ezen problémáján, hiszen a Chlorella Oxygen Pavilion “oxigénbárként” üzemel. Minden hordozható pavilon középpontjában van egy alga szökőkút, ami oxigént termel. Az algák ugyanis a többi növényhez hasonlóan fotószintetizálnak, oxigént termelnek, a kilégzéssel keletkező széndioxidot pedig megkötik. Miután a klímaváltozás hatására egyre több van belőlük, így ezen technológiával jól ki lehet használni ezt az előnyt.
A pavilonok váza bükkfából készült és félig áttetsző filmbevonat fedi. A vázat műanyagcsatornák veszik körül, melyekben az algás víz kering, úgy, hogy a váz külső oldalán lehetőleg minél több napfény érje, a belső felén pedig árnyékban maradjon. A középső részen a csatornákból “alga-szökőkút” alakul, ahonnan friss oxigén kerül a levegőbe. Az egész rendszer napelemekkel működik, amelyek nem csak a világításban játszanak szerepet, hanem támogatják a fotoszintézist is. Reményeink szerint, ez a szellemes megoldású alga-építéstechnika hamarosan elterjed szerte a nagyvilágban!
Gratulálunk!

Akit az algatechnológia építészeti felhasználása érdekel, annak figyelmébe ajánljuk egy nemrégi "Jövőtechnológiák az építésben" konferenciánkon felvett Ifj. Kistelegdi István előadást!

Forrás:
inhabitat.com
sokszinuvidek.24.hu

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások