hír

Olafur Eliasson napelemes lámpákkal segít Zambiában (x)


Csépé | 2016.02.26
A központi hálózat hiánya miatt csak a zambiai otthonok 20 százalékában van elektromos világítás, amit a többség petróleumlámpákkal vagy házilag elkészített, sokszor életveszélyes eszközökkel igyekszik pótolni. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a helyi kórházakban gyakran csak egy mobiltelefon fénye mellett kell levezetni a szüléseket.

Világszerte 1,2 milliárd ember él elektromos áramellátás nélkül, amely probléma megoldását elkötelezetten támogatja az alapításának 75. évfordulóját ünneplő Velux cégcsoport. A vállalat a Little Sun társadalmi vállalkozással és a Plan International civil szervezettel együttműködésben dolgozta ki a Natural Light nevű programot, amelynek célja, hogy megbízható és a helyiek számára is megfizethető világítással lássa el Zambia, Sierra Leone és Zimbabwe lakosságát. A program keretében 14.500 Natural Light lámpát juttatott el a cégcsoport ezekbe a térségekbe, amelyek jelentős változást hoztak az ott élők életébe.

Biztonságosabb körülmények Zambia nyomornegyedeiben

A napenergiás lámpák fontos előrelépést jelentenek azoknak a fiatal családoknak, akik Lusaka, Zambia fővárosának nyomornegyedében élnek. Számukra ugyanis csak ezek jelentik a biztonságos fényforrást ahhoz, hogy a gyerekek a naplemente után is elkészíthessék a házi feladataikat, és hogy nyugodtan végig aludják az éjszakát. A lámpák fénye ugyanis növeli biztonságérzetüket, ami különösen lényeges a gyakran erőszak, nemi erőszak vagy drogok okozta traumáktól szenvedő gyerekek lelki egészsége szempontjából.

Hatékonyabb orvosi ellátás

Az áramellátás hiánya viszont nem csak a zambiai otthonok problémája. Egy, a fővárostól 4 órányi autóútra fekvő kórház ápolója, Bertha Musonda arról számolt be, hogy eddig a petróleumlámpák jelentették az egyetlen megoldást az orvosi ellátásban is: „A Natural Light fényforrások használata az éjszakai szülések levezetésében is nagy változást hozott. Korábban előfordult, hogy mindössze egy mobiltelefon fénye mellett kellett dolgoznom, a fogaim közt tartottam a készüléket, miközben egy újszülöttet segítettem a világra.” Az ápolónő szerint sokan érkeznek hozzájuk égési sérülésekkel vagy mérgezéssel, mert a petróleumlámpa leesett a helyéről, a gyerekek túl közel merészkedtek hozzá, vagy a családok egyszerűen elaludtak mellette. Ezek használata a kórházakban továbbá komoly egészségügyi kockázatot hordoz, ami súlyosbíthatja a betegek állapotát.

Új megélhetési lehetőség

A Natural Light program célországaiban óriási a munkanélküliek aránya, éppen ezért olyan terjesztési modellt dolgoztak ki, amellyel a munkanélküliség egyre súlyosbodó tendenciáján kívánnak javítani. A Plan International 70 fiatalt vett fel képzési programjába, amelynek során kereskedelemmel kapcsolatos ismereteket szerezhettek, illetve megismerhették a lámpák működését. A képzés befejeztével ezek a kisvállalkozók felelnek a lámpák értékesítéséért, és minden eladott termék után jutalékot kapnak. Az így szerzett összeget újabb lámpák megvételére fordíthatják, ami segíti saját üzletük beindítását. „A napelemes lámpa értékesítése óriási lehetőség ebben az országban. Bár számos családnak jelentős anyagi megterhelést jelent ezek megvétele, három hét alatt nyolc lámpát is sikerült eladnom. Ehhez meg kell értetnünk a helyiekkel, hogy a lámpa hosszú távon költséghatékonyabb megoldás. A képzés ebben sokat segített nekem” – nyilatkozta Adrian Mwaanga, a projekt egyik résztvevője.

A Little Sun projektről

A Little Sun szociális vállalkozás és globális projekt, amelyet a világhírű művész, Olafur Eliasson és Frederik Ottesen mérnök alapítottak, hogy tiszta, megbízható és megfizethető világításhoz jusson a világ elektromos áramot nélkülöző területein élő 1,2 milliárd ember. A projekt első terméke, a Little Sun napelemes LED lámpa, amely világszerte elérhető. A megfelelő áramhálózattal rendelkező országokban megvásárolt lámpákkal a vevők hozzájárulnak ahhoz, hogy az elektromos áramot nélkülöző térségekben elérhető áron jussanak hozzá az emberek ezekhez a lámpákhoz, és hogy lecserélhessék mérgező, drága üzemanyag-alapú világításukat, például a petróleumlámpát. A Little Sun amellett, hogy a fenntartható világítás igényével foglalkozik, az áramellátás területén kívül eső közösségeket is segíti: helyi vállalkozókkal dolgozik együtt, és ezáltal új munkahelyeket teremt és helyi nyereséghez segíti őket. A projekt hivatalosan 2012 júliusában indult. Azóta több mint 200.000 Little Sun lámpát adtak el világszerte, ezek több mint felét hátrányos helyzetű térségekben.
(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások