hír díj

Pozsár Péter csapata nyerte a Bence-hegyi kilátó ötletpályázatát


Csépé | 2015.04.24
A kilátót az első díjas Pozsár péterék, a második díjas Kruppa Gábor-Merkel Tamás tervezőpáros vagy a harmadik díjas Bartha Zalán, Béres Csaba, Bozsó Barna építésztrió tervei szerint fogják megépíteni. Rengeteg volt az induló a pályázaton.
Mint a tegnap (április 23-án) megtartott díjátadón megtudtuk, a felhívásra 156 pályamű érkezett (ebből a titkosság megsértése miatt hármat kellett kizárni - feladót írtak a borítékra...). A zsűri első körben ebből 14 pályamunkát választott ki, amelyen részben "oszlopszerűek", részben "sky-walk" jellegűek voltak. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a zsűri elnöke azt mondta, az első három (500,300,200 ezer forintot nyert) pályázó közül választják ki a megvalósítandó tervet, amiben a nyolcvanmilliós keretösszegnek is szerepe van: némelyik munkánál kérdéses, hogy ebbe belefér-e az építés (más munkánál a tartósság illetve a biztonságossággal kapcsolatban merültek fel kérdések.)

Dicséretet nyertek: Ulrih Péter, Nagy Tibor, Lőrincz Barna, Varga Csaba, Bencsik Balázs, Tóth Enikő, Gazdag András-Jorge Díez Aragón-Szabó Péter, Molnár Balázs, Dr. Gajdos István- Illyés Zsuzsanna, Nagy Ádám-Végh Gyula-Hajnal Lilla, Ükös Tamás

Mint az MTI jelentette: "A pályázatot a Velencei-tó és Térsége, a Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a Vadex Mezőföld Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. hirdette meg 2014 decemberében.
L. Simon László a helyszínről elmondta, hogy a Bence-hegy "a Velencei-tó Badacsonya", amelynek azért nem lehetett megőrizni eredeti, szőlőtermelő funkcióját, mert az M7-es autópálya megépítése csonkolta a területet.
A Bence-hegy tetején 50 éve egy leselejtezett olajfúró toronyból készült már egy kilátó, amely azonban idővel életveszélyessé vált és emiatt le kellett bontani. Ennek a helyére épül az új kilátó, amelyet a helyi lakosok és a turisták is várnak - tette hozzá az államtitkár.
Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, szintén a zsűri tagja elmondta, hogy miután a hegy Velence községhez tartozik, az ottani korzón kiállítják a nyertes pályaműveket és szavazni is lehet majd azokra.
A pályázat, valamint a majdani építés finanszírozásában szerepet vállalt a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkársága, amelynek államtitkára, Bitay Márton Örs szintén részt vett a díjátadón."
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások