hír épületek tervek cikk Budai Vár látványterv Potzner

Rá se fog ismerni a megújult Budai Várra! (látványtervek)


retilaszlo | 2015.09.30
Bemutatták a budavári Csikós-udvar és környezete rekonstrukciós látványterveit. A Vár Tabán felőli oldalán a következő években visszaépül az egykori lovarda és istállói, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a lovarda mögötti feljáró is.

Potzner Ferenc építész a koncepció bemutatásakor elmondta: a lovardát korábbi helyén építik vissza Hauszmann Alajos tervei alapján, eredeti funkcióin túl az épület rendezvénytérként is működik majd, így többek között bálokat, művészeti vásárokat is befogadhat. A lovas programok kiszolgálására 16 ló tartásához megfelelő istállót alakítanak ki a várfal alatti földrézsűbe rejtetten, a Csikós-udvarból pedig a szintén újraépítendő Stöckl-lépcső és fal melletti rámpa biztosítja a feljutást.

Potzner kifejtette azt is, hogy a rekonstrukció fontos eleme, hogy a Vár a Tabán felől is könnyen és akadálymentesen megközelíthetővé váljon. A világháborús ostrom után ugyanis a középkori erőd helyreállítása kapott prioritást, így a Csikós-udvar elvesztette közlekedési kapcsolatait a palotával.

Forrás: válasz.huindex.hu
Fotók: Közti Zrt.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások