hír

Régészbe nem üt a mennykő?


Csépé | 2016.09.05
Az természetes, hogy öröm, hogy Szombathelyen megtalálták a 3-4. századi amfiteátrum maradványait, az kevésbé, hogy a ránézésre legalább három méter mély, dúcolás nélküli kutatóárokban életveszélyben dolgoznak a régészek. Mártírok találkozója?

Szent Quirinus püspök ereklyéit ma is Szombathelyen őrzik, és talán vértanúságának helyszínét sikerült nyár végén kiásni. A szombathelyi Kálvária-domb (talán az se véletlen, hogy pont ide került a kálvária?) alatt sejtették már régóta az évszázadokkal ezelőtt leírt teátrum vagy amfiteátrum romjait, most azonban három kutatóárokkal sikerült is a jól megmunkált, íves elrendezésű köveket is megtalálni, sőt, a 3-4. századinak becsült romokból pénzek és egy pecsétgyűrű is előkerült. Számos kép itt vagy itt fellelhető az örömteli felfedezésről.

Sajnos a fotók arról is tudósítanak, hogy a 3-4 méter mély munkaárok semmilyen dúcolattal nincs védve, holott ez 2 métertől kötelező lenne. És járt ott ugye igazgatótól polgármesteren át képviselőig mindenki, de senki nem ítélte balesetveszélyesnek a helyzetet, mert ugye "védősisak van" (legtöbbször)... Így készül a régészet mai mártírja? Vagy csak én gondolom, hogy a most kezdődő esőben bármikor megcsúszhat a fal és a ráhalmozott föld?

Forrás: MTI, szombathely.hu, mno.hu

Fotó: MTI / Varga György

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások