hír épületek cikk videók, animációk de Meuron Herzog

Rekordmagas toronyházat épített egy gyógyszergyár Bázelben + videó


sebesp | 2015.09.23
Svájc legmagasabb felhőkarcolóját építette meg szülővárosában a Roche svájci gyógyszergyártó cég: a Bázelben megnyílt 178 méter magas, 41 emeletes toronyépület a szomszédos Franciaországból és Németországból is jól látható

Az 550 millió svájci frankból megépített torony a vállalat Bázel iránti hűségét jelképezi: a rákellenes gyógyszerek gyártásában és kutatásában világelső céget 1896-ban alapították meg az észak-svájci városban.

Egyesek szerint az épülettel a Roche egyúttal azt üzeni az ugyancsak Bázelben lévő Novartisnak és más gyógyszergyártóknak, hogy az egyre élesedő versenyben is eltökélt célja megőrizni vezető helyét a rákgyógyszerek piacán. A cég szerint ugyanakkor a felhőkarcoló megépítésére helyhiány miatt volt szükség.

A Rajna mentén magasodó új épületben, amelyet a pekingi olimpiai stadiont (Madárfészek) megálmodó Herzog and de Meuron építészeti iroda jegyez, nagyjából kétezer alkalmazott dolgozik majd. Az 1-es épület a 126 méter magas, zürichi Prime Tower felhőkarcolótól bitorolta el Svájc legmagasabb épületének címét.

Eközben a Novartis is több milliárd dollárt készül áldozni bázeli kampuszának felújítására: a cég mások mellett Frank Gehry sztárépítészt kérte fel a projekthez. Egy helyi lap szerint a következő néhány év tervei között szerepel három, egyenként nagyjából 120 méter magas toronyház felhúzása is.

Videó:


Videó:Forrás: hvg.hu/MTI

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások