sebesp | 2019.09.01

Vietnám legnagyobb szigetén épült a Wyndham Garden villapark, amelyben az egyes házak átriumában elhelyezett medencéket növényfüggöny mögött rejtőzködő helyiségek veszik körül.

A Ho Si Minh-városban működő MIA Design Studio tervezte, több mint 150 villából az első már el is készült Phú Quốc szigetén. Összesen hét hektáros területen építkeznek, Phú Quốc-től délre.

Annak ellenére, hogy a Wyndham Garden villapark területe közel van a parthoz, a tenger nem látható innen, ami arra késztette az építészeket, hogy a hagyományos vietnámi belső udvaros házak szellemében befelé forduló lakásokat tervezzenek. A villák alaprajzát privát, szabadtéri úszómedencék köré szervezték, egy Ázsiában őshonos trópusi kúszónövény, a tarlmounia "zöld függönyének" takarásában. Csak a szobákat látták el eltolható üvegfallal, a nappali terek teljesen nyitottak az udvar felé, csak a lecsüngő növények választják el őket a belső udvartól. Bár szükség esetére egy vászonroló a vendégek rendelkezésére áll, a növényfüggöny – mint azt nemrégiben magam is megtapasztalhattam egy másik, hasonló "építészeti eszközzel" élő vietnámi hotelben – tökéletes vizuális takarást biztosít kívülről, míg belülről olyan látványt eredményez, mintha a dzsungel sűrűjéből figyelnénk meg a környezetet.

Az egyedülálló dizájn a természet és az emberi kéz együttműködésének eredménye, a villába belépve szinte csak vízfelületet és növényzetet látunk magunk körül, a házon belül pedig a bútorok természetes fa és kő anyaga erősíti a villapark természetközeli, zöld építészeti karakterét.

A luxusvillák álcázása azonban mégsem tekinthető teljesen sikeresnek, hiszen a levegőből jól látható medencék kék víztükre mégsem a hétköznapi otthonok elengedhetetlen kelléke Vietnámban. A gondatlan álcázás "luxusát" aligha engedhették meg annak idején az ötletgazdag rejtőzködő képességükről híres vietkong harcosok az amerikaiak ellen folytatott háborújukban.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások