donkanyar | 2015.08.22
A nyugat-angliai tengerparti városban, Weston-super-Mare településén nyílt meg a Dismaland nevű élménypark. Az igazán sokkoló élményelemeket felsorakoztató szórakoztató park a világ első anti-Disneyland-je.

A két és fél hektáros területen elterülő park korábban Európa legmagasabb ugródeszkájával büszkélkedő uszodáé volt. Ma ennek nyoma sincs, hiszen a helyén ötvennél is több nemzetközi ismertségű művész szobrai, képei és interaktív művészeti installációi láthatók. A brit sajtó az Egyesült Királyság legújabb és egyben leglehangolóbb turisztikai attrakciójaként harangozta be a parkot.

A komor hangulatú parkban a színes léggömbök helyett fekete lufik, egy lepusztult Disney-kastély, egy ósdi körhinta, Hamupipőke felborult tökhintója és egy félig a mocsárba süllyedt rendőrségi furgon látványa tárul elénk – sorolja a parkban szerzett első benyomásait cikkében a CNN újságírója.

Dismaland a világ első anti-Disneyland-je: itt a kiállított figurák, graffitik és művészeti alkotások a világ jelenlegi állapotára hívják fel a figyelmet a művészek különböző szűrőjén keresztül. Itt minden installáció tágan és szabadon értelmezhető. Így aztán ebbe a parkba még az is belefér, hogy a látogató kisméretű emberalakokkal zsúfolt csónakokat irányíthasson egy nagyobb medencében, vagy, hogy a hintó-balesetben meghalt Hamupipőkét körülvevő paparazzók mellé bárki beálljon egy szelfit készíteni.

Mindez Banksy-nek, a street art világ provokátorának a műve. A Bristolban született művész a helyet kifejezetten felnőtteknek szóló parknak nevezte. Banksy-nek egyébként tíz saját, társadalomkritikát sem mellőző munkája most is látható a helyszínen.

Forrás: cnn.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások