sebesp | 2018.11.29
Tóparton álló kis, fenntartható otthon, mely helyi anyagokból épült és csupán vízzel, napsütéssel táplálkozik: ennél több nem is kellett ahhoz, hogy elnyerje a RIBA legjobb családi háznak járó díját.

A HaysomWardMiller Architects tervezte Lochside House olyan, mintha a földből nőtt volna ki. A ház három finoman kialakított , összekulcsolódó épületelemből áll, kiegészítve egy különálló stúdióval a kerámiaművész tulajdonos számára.

Az épületcsoport a természetes tájképbe simul, égetett skót vörösfenyőbe öltözve és hagyományos, szárazon rakott kőfalakkal védve olyan, mintha álcázná saját magát. Körültekintően tervezték a meglévő fák ölelésébe, a távoli hegyeket visszhangzó tetőformákkal. A ház tökéletesen illeszkedik a vad, zord, sziklás és szélfútta tájba.

A távoli elhelyezkedésnek köszönhetően a ház semmilyen közüzemi hálózatra nincs rákapcsolódva, ha úgy tetszik, ki van húzva a konnektor. Minden energia a napból származik, a vizet pedig egy fúrt kútból nyerik. A környezetét a lehető legérintetlenebbül hagyja.

"Nem volt egyszerű" – mondta Tom Miller, a Lochside House építésze. "Csak azért volt lehetséges, mert volt egy olyan kliensünk, aki megalkuvásmentes eltökéltséggel és elképzeléssel arra ösztönzött bennünket, hogy a legjobbat érjük el, és egy olyan kivitelező csapat, akikre a legnagyobb tisztelettel tekintünk: úgy tűnt, hogy az egyedülálló kihívásokkal teli, szinte megközelíthetetlen helyszínen bontakoztak csak ki igazán."

A szobák kényelmes méretűek, a külsőhöz méltó esztétikummal. A falakat fehér, olajozott faburkolat keretezi, a felületük durván texturált vakolattal fedettek, a nagyméretű ablakok pedig különböző nézőpontokból kapják el a lenyűgöző kilátást.

Forrás: RIBA - Architecture.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások