tervek Dawang Mountain Resort vízi park Wolf D. Prix osztrák építész

Sziklák között medence lebeg az egykori kőfejtő fölött Kínában

Dawang Mountain Resort


Java | 2013.10.24
A Wolf D. Prix osztrák építész vezette Coop Himmelb(l)au iroda tervezi a Kína Hunan tartományának központjában, a hét millió lakosú Csangshában létesítendő vízi parkot, közvetlen a Zaha Hadid tervezte hatalmas vízparti kulturális központ szomszédságában. Az utóbbi építésének előkészületei már javában folynak.

A mai tervezés szinte nem ismer lehetetlent, ha alaposan megnézzük az építés helyszínét. A kopár, barátságtalan térségben cementbánya működött egykor, s körbe a jég szabdalta sziklás partvonal teszi még szeszélyesebbé a tájat. A jég és a hó vidékén, dacolva a mostoha természeti adottságokkal, mégis egy darab földi paradicsom épül. A tervező a táj adta lehetőségeket kihasználva izgalmas és változatos vízi parkot hozott létre. Az egykori szénbányát tó borítja. A parkban a száz méter magas toronyban egy minden igényt kielégítő öt csillagos hotel található. Ez a kimagasló torony a legjelentősebb ikonikus mérföldkő lesz az egész Dawang Mountain Resort Tourism Centre-ben. A szálloda 270 kiváló egy-és kétágyas apartmannal, 60 Executive Suites egy Executive Club Lounge-al és 6 szobás elnöki lakosztállyal rendelkezik, minden irányban lenyűgöző kilátással a Tongxi tóra, és a Dawang hegyre. A Fashion Hotel Tower homlokzata speciális kialakítású energiatakarékos rendszer, amelyet teljes felületén state-of-the-art árnyékolókkal látják el. A természetes szellőzés elvei érvényesülnek itt, a szerkezet ugyanakkor önhordó. A bár és étterem, továbbá multifunkcionális konferencia terek szolgálják a látogatók kényelmét, ugyanakkor a vendégeket a mai követelmények szerint elmaradhatatlan fitnesz, wellness és szépségápolási szolgáltatásokkal kényeztetik. Az Ice & Snow World 60 méter magas vízesése nagy morajjal zúdul az egykori kőfejtő gödörbe lévő tóba. Található itt impozáns fedett sípálya, s a kényelmi szempontból elmaradhatatlan nyitott medence is, mely konzollal 170 méter hosszúságban két jég szabdalta szikla között magasan a föld felett lebeg. Az összesen 120 ezer négyzetméteres komplexum vendégeit a függőkertjei, sziklás utcái, rámpái hivogatják hangulatos sétára.

Architects: Coop Himmelb(l)au
Design Principal: Wolf D. Prix
Senior Project Partner S: Markus Prossnigg, Michael Volk
Executive Coordinator: Lei Feng
Project Architect: Angus Schoenberger
Design Architects: Quirin Krumbholz, Alexander Ott, Stephan Sobl
Project Team: Tyler Bornstein, Laura Ghita, Crystal K.H Tang, Xinyu Wan, Paul Challis, Veronika Janovska, Sorena Dumitru, Philipp Scherl, Donna Riedel, Edward Chang, David Neudecker, Jan Markus Ludwig, Halina Krzyzanowska, Phelan Heinsohn, Miguel Sanchez Enkerlin, Rymar Mateusz, Maxime Lefebvre, Simon Hiertz
Graphic Design/ Presentation: Jan Rancke, Tom Hindelang
Structural Engineering: B+G Ingenieure / Bollinger und Grohmann Gmbh, Prof. Klaus Bollinger
Mep / Hvac: Buro Happold Ltd, Bath,UK, Steve Macey(Competition Phase)
Site Area: 120,000 m²
Gfa 5 Star Hotel: 60,000 m²
Height 5 Star Hotel: 100m
Depth Of Pit: 60m
Year: 2013
Photographs: Coop Himmelb(l)au

Forrás: DEZEEN
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások