cikk

Tájékoztató anyag a bútorgörgőkről

Bútorgörgők és csúszótalpak ismertetése


BrassnyoL_elofiz | 2020.06.04

Megjelent a FEB (Rugalmas Burkolóanyagok Gyártóinak Szövetsége) TI 2. számú műszaki tájékoztatójának alapján készült kiadvány.

Egyesületünk az elmúlt évben több, a burkolóanyagok és burkolatok területén működő európai szövetséggel megállapodást kötött, szakmai együttműködés kialakítása és műszaki kiadványaik magyar nyelvű megjelentetése céljából.

A megállapodások alapján a tájékoztató anyagokat bizonyos formai elemek figyelembe vételével ingyenesen megkaphatjuk, saját költségünkön lefordíthatjuk, és a szakma támogatására honlapunkon keresztül terjeszthetjük.

Az első kiadvány most készült el, a FEB (Rugalmas Burkolóanyagok Gyártóinak Szövetsége) TI 2. számú műszaki tájékoztatója alapján, amelynek témája a székgörgők és csúszótalpak anyagai, alkalmazási körülményei, lehetséges hibái.

Görgőkkel kapcsolatos fontosabb szabványok:

  • MSZ EN 1818:2000 Rugalmas padlóburkoló anyagok. Terhelt, nagy teherbírású görgők hatásának meghatározása
  • MSZ EN 12528:2000 Kerekek és görgők. Bútorgörgők. Követelmények
  • MSZ EN 12529:2000 Kerekek és görgők. Bútorgörgők. Forgószékek görgői. Követelmények

A meglevő vagy tervezett burkolathoz megfelelő székgörgők nemcsak a minőség és az esztétikus megjelenés megőrzése céljából fontosak, hanem a ragasztók és aljzatkiegyenlítők kiválasztását is befolyásolják – ld. a Padló MI 01:2017 ESZTRICHPADOZATOK. Tervezés, kivitelezés, követelmények műszaki irányelv 28. oldal, 20. táblázat – emiatt a tájékoztató említés szintjén ezekre is kitér.

Kiadványunk honlapunkról regisztráció nélkül letölthető.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások