hír családi házak épületek belsőépítészet

Technológiai forradalom a zsaluzás történetében


Rajki Diána | 2015.02.25
Hiánypótló innovációnak számít a Meva Zsalurendszerek által szabadalmaztatott környezetbarát Alkus műanyag zsaluhéj, amellyel formába önthető a legkülönlegesebb betonszerkezet is.

Az Alkus zsaluhéjjal ma már nem okoz gondot, ha az építész egy szokatlan formájú épületet vagy egyedi betonlenyomatú betonszerkezetetről álmodik. A kortárs építészet fejlődésével összetett betonreceptúrák, csavart, ívelt, lekerekített vagy döntött geometriák jelennek meg. Növekszik az igény a képlékeny betonnal közvetlenül érintkező zsaluzattal szemben is, ami magas követelményeket támaszt a betonfelület minőségével szemben is. A Meva számára fontos, hogy az újonnan megjelenő felhasználói igényekre gyors reagáljon, ezért született az Alkus műanyag zsaluhéj ötlete.

Környezetbarát látványbeton zsaluhéj az erdők védelmében
A korábban igen elterjedt rétegelt falemezekkel ellentétben az Alkus nem kopik el, minősége nem csökken a többszöri felhasználás során. A betonozást követően könnyen kizsaluzható és funkcióvesztés nélkül újrahasznosítható, használata emiatt környezetvédelmi és anyagi szempontból is igen kedvező. Az Alkus műanyag zsaluhéj kompromisszumok nélküli térgeometriai formák kialakítására is alkalmas, hiszen előre meghajlítható, formázható, így a beton valóban formaadó anyag, térformáló eszköz lehet. Az Alkus könnyedén biztosítja a látványbeton minőséget nagy magasságú falak és gyors betonozás esetén is. Újdonság, hogy most már akár logók, emblémák, vagy bármilyen tetszőleges betonlenyomat elkészítése is megoldható a környezetbarát, gazdaságos zsaluhéjjal.

Meva alkus zsaluhéj látványbeton homlokzathoz
Több nemzetközi példa is mutatja: az építészetben egyre kedveltebb a minimalista dizájnnak megfelelő, egybefüggő sima homlokzati felületet, látványbeton elemekből készült homlokzati megoldás. A betonból elképzelt kötetlen formavilág a maga egyszerűségével, kedvelt plasztikusságával mindig is népszerű volt, ám egy-egy jól sikerült épületnek köszönhetően újra és újra fókuszba kerül. Ilyen épület a bécsi Tudományegyetem új épületegyüttesének emblematikus épülete, a Zaha Hadid építésziroda által jegyzett könyvtár és tanulmányi központ, vagy a neves St. Gallen-i építész Marcel Ferrier által megálmodott családi ház, amely feketére színezett látszóbeton homlokzatával feltűnő minimalista stílusban épült a Bodeni-tó szomszédságában. A St. Gallen mellett Linz városában megépített látványbeton homlokzattal rendelkező családi ház esetében is jól látszik, hogy az Alkus zsaluhéjak nagy síkfelületen is stabilan összehegeszthetőek, biztosítva a lenyomat- és fugamentes betontextúrát. A többrétegű héj teljesen varrat- és hézagmentesen csatlakoztatható, tökéletesen sima betonfelületet létrehozva ezzel. Az egyedi, speciális geometriájú vagy síkszegmensek egységes, folytonos felületté hegeszthetőek össze. A burkolatlan betonfelületből álló homlokzattal valóban kortárs építészeti megoldás készülhet.

A MEVA különleges zsaluhéjáról további információt a www.meva.hu weboldalon találhat!

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások