hír tervek cikk bauhaus Penda Architects Penda Austria Tel-Aviv új építés

Tel-Aviv új, a Bauhaus környezetbe illeszkedő lakótoronnyal gazdagodik


Java | 2018.07.10
A Penda Austria egy 21 000 négyzetméteres, 116 méter magas gigantikus lakótornyot épít Tel-Avivban, amely egy igazi nagyra nőtt zöld ékszerdoboz lesz.

Tel-Aviv óvárosa kőburkolatú sikátoraival és vastag falú épületeivel, homlokzati téglaburkolataival nagy hatással volt a tervezőkre, továbbá az 1920-as és 1930-as évek jellegzetes Bauhaus stílusa is meghatározó a városban, ennek megfelelően a várost a nyitottság és a racionális geometria együttese határozza meg. Egy mai épület tervezésénél reflektálni kell a hely hangulatára, tisztelni kell a környezetet, a történelmet és a kultúrát – jelentette ki Chris Precht, az építésziroda alapító partnere. Tel-Aviv a világ egyik legnagyobb "szabadtéri Bauhaus múzeuma". Az 1880-ban alapított zsidó településen az 1920-as, 1930-as években csaknem 4 000 Bauhaus lakóház épült.

A Penda Austria kivitelezése jelenleg zajlik, s folyamatosan szállítják a helyszínre az előregyártott elemeket, többek között a kétféle boltíves homlokzati elemet is. A 18 emeletes lakóépület nyitott lesz a város felé, miközben az éghajlat viszontagságaival szemben megfelelő védelmet nyújt. A lágy boltívek mögött méretes teraszok bújnak meg, amelyek szabad folytatásai a lakásoknak. Itt virágzó zöld kertek teszik majd igazán üdévé a környezetet, s ezeknek közösségformáló hatása is várható. Az egy hálószobás lakástól kezdve a 4 hálószobás apartmanon át a penthouse-ig széles lesz a választék. Az épület alagsorában egy barlangszerű medence és spa részleg szolgálja majd a lakók igényeit, de lesz itt jógastúdió és étterem is.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások