rendezvény

Több mint 400 program a Kulturális Örökség Napokon


Csépé | 2023.09.07

A szeptember 16-17-i hétvégén ingyen nézhetjük meg a közelmúltban elkészült NÖF-ös várfelújításokat és kastélyokat, máskor zárt intézményeket, mint a BM Széchenyi téri székháza vagy a Sándor-palota.

Ez évben szeptember 16-án és 17-én kerül megrendezésre a Kulturális Örökség Napja, amelyet idén először az Építési és Közlekedési Minisztérium szervez. Számottevő helyszínen lesz lehetőség — sok esetben máskor nem is látogatható — műemlékek ingyenes megtekintésére, gazdag programkínálat keretében. A program, összhangban a Magyar építészetről szóló törvénnyel tanúsítja, hogy a nemzeti kultúra részét képző pótolthatatlan épületeket, műemlékeket és alkotásokat meg kell óvni, tisztelettel és szakértelemmel szükséges megközelíteni. – mondta Lánszki Regő építészeti államtitkár, országos főépítész az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. (Ennek helyszíne egyébként az a Magyar Nemzeti Levéltár, ami idén 300 éves, és 15-én lesz éppen 100 éve, hogy jelenlegi, Pecz Samu által tervezett vári székházába költözött.
Az egész Európában megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjának a jelentősége évről-évre növekszik mind a résztvevő országok és ingyenesen látogatható helyszínek, mind a látogatók számát tekintve. Hazánk szinte a kezdetek óta különböző központi témák előtérbe helyezésével igyekszik a gazdag épített örökség egy-egy elemére ráirányítani a figyelmet, hogy érdeklődési körtől függetlenül mindenki számára átélhető legyen, hogy milyen gazdag a műemlékállományunk.
Az idei év témája a „Velünk élő örökségünk" arra hívja fel a figyelmet, hogy műemlékeink és történeti épületeink a mindennapjaink részei, meghatározzák identitásunkat, közérzetünket, és bepillantást engednek elődeink gondolkodás — és életmódjába és értékei akkor hasznosulnak, ha nem holt épületként kezeljük őket, hanem körültekintően, illő tisztelettel, de használjuk őket. Emellett azt kívánja hangsúlyozni, hogy megőrzésük, jé karbantartásuk valamennyiünk közös érdeke, közös felelőssége.
Olyan — a hétköznapokban zárt — épületeket nyitnak meg a nagyközönség számára, mint a budavári Sándor-palota, a Belügyminisztérium Széchenyi téri székháza, a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Nemzeti Levéltár, illetve a mosonmagyaróvári Habsburg-kripta. Emellett ingyenesen látogathatók
lesznek a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által üzemeltetett várak és kastélyok, így a Sümegi vár, emellett országszerte több városháza is látogatható lesz, ahogy Egerben az Érseki Palota és a Csillagvizsgáló is. Az esemény részletes programjáról és helyszíneiről az Örökség Napok weboldalon található bővebb információ.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások