cikk

Történelmi jelentőségű ponthatárok, mintegy 40%-kal több jelentkező

Az idén kiemelten népszerű volt a PTE MIK


ptemik | 2023.08.31

Minden idők legmagasabb pontszámaival juthattak be a műszaki felsőoktatásba jelentkezők idén a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karára (PTE MIK). Bár 2023-ban megszűnt az országos felvételi minimum ponthatár, a kar minden szak vonatkozásában ennél jóval magasabb pontszámot határozott meg a bekerüléshez.

A levelező képzések államilag finanszírozott helyeiért minden eddiginél nagyobb volt a verseny, a gépészmérnöki alapképzés esetében például 400 pont kellett ahhoz, hogy szeptembertől a MIK hallgatója lehessen valaki. Az idei év jelentkezési csúcsot is hozott: a tavalyi jelentkezők számához viszonyítva közel 40%-kal többen jelölték meg első helyen a kart, de pl. 2020-hoz képest ez a szám majdnem 80%-os növekmény. A megnövekedett érdeklődés mögött a műszaki szakmák felértékelődése, illetve a kar magas minőséget nyújtó oktatása áll. Mindezek ellenére nem emelt keretszámot a kar, a nemzetközi hallgatókkal együtt idén is mintegy 1100 új hallgató kezdi meg a tanévet a PTE MIK-en.

A felvételi adatokból jól látszik, hogy szinte minden szak iránt nőtt az érdeklődés, az építészmérnök alapszakra például az elmúlt három évben 300 körüliről mintegy 800-ra emelkedett a jelentkezők száma. A dél-dunántúli régió és a kar ipari partnerei számára fontos gépészképzés is a jelentkezők fókuszába került, annak ellenére, hogy az országban 18 képzési helyen indul idén gépészmérnökképzés – az országos jelentkezések 50–60%-a egyébként Budapestre irányul – és az egyetemek között a pécsi karon határozták meg a mérvadó államilag finanszírozott szakra a legmagasabb bekerülési pontszámot. „Izgalmas helyzet alakult ki az idei felvételi eljárással kapcsolatban. A PTE nagy ambíciója a kiválóságok még magasabb szintre juttatása, illetve a kiemelt tehetséggondozás, ezért sem befolyásolta döntésünket a 280 pontos felvételi ponthatár eltörlése. Idén karunkon történelmi elmozdulás következett be a kialakult pontszámok tekintetében, soha nem volt ilyen magas – 350 pont körüli – a gépész- és a villamosmérnöki nappali képzéseinken, de a tendencia valamennyi szakunkon megjelenik. Ez azt vetíti előre, hogy minden bizonnyal olyan hallgatók jutottak be hozzánk, akiket egy szilárd előképzettség jellemez, és úgy gondoljuk, hogy ezzel a szelektált hallgatói körrel kiváló eredményeket érhetünk el. Nagyon sokat várunk most ettől a csapattól” – fogalmaz dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja. 

Hatalmas jelentkezési kedv jellemzi a mérnökinformatikus alapképzést – országosan 3500-nál többen jelölték meg ezt a szakot első helyen, ebből várhatóan 120 -an kezdenek szeptemberben Pécsett. Idén egy híján 350 ponttal lehetett bejutni a pécsi kar államilag finanszírozott nappali szakjára, mely a vidéki képzőhelyek között a legmagasabb léc lett. Érdekes képet mutatnak az ipari formatervező mérnöki és a környezetmérnöki szakok is a felvételi tükrében: megháromszorozódott a jelentkezők száma, így idén 20 fővel indulnak a dél-dunántúli régióban egyedülálló képzések. Érdemes megemlíteni az építőmérnök-képzésre vonatkozó ponthatárt, idén a jövő szakemberei 328 ponttal válthatták meg a belépőjüket a karra, ennél csak egy helyen volt magasabb a bejutási pontszám az országban. A fiatal mérnökök felé egyébként mind jelentősebb figyelem fordul, a szakmai szervezetek, például a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamara a karral összefogásban sokat tesz a mérnöki szakmák megismertetéséért, népszerűsítéséért, a szakmagyakorlók összefogásáért és a nemzetközi szakmai testületek szövetségében (FEANI) való érdekképviseletéért. A PTE MIK-en szerezhető mérnöki szakokat ugyanis listázza az európai mérnökök regisztere, ami további vonzerőt jelent a jövő szakemberei számára. 

A szeptemberben az első évfolyamot kezdő hallgatók mintegy negyede külföldi a MIK-en, a 270 nemzetközi diák hozzávetőlegesen ötven küldő országból érkezik Nagy-Britanniától az Egyesült Államokon át a Közel- és Távol-Keletig. Újdonság, hogy megjelentek a régió, a Balkán országainak is jelentkezői, és a kar széleskörű ázsiai kapcsolatainak köszönhetően több kínai hallgató is tanul Pécsett. „A PTE MIK minőségi szakmai mozgalmakkal azonosítja magát, amelyek – mint a nemzetközi kapcsolatrendszerünk vagy az ilyen célú beiskolázási programjaink – számos hallgató számára jelentenek segítséget a döntésben. Forgalmas beiskolázási időszak van mögöttünk az angol nyelvű képzéseink vonatkozásában is, munkatársaink sok száz online interjút bonyolítottak le az elmúlt időszakban, a nyelvtudás mellett tesztelték a szakmai kompetenciákat is. Így elmondható, hogy a nemzetközi jelentkezők közül is a legkiválóbbak fognak nálunk kezdeni a most induló tanévben” – teszi hozzá dr. Medvegy Gabriella dékán.

A MIK 2023-ban is hirdetett pótfelvételit, mely processzus végén 53 további gólyára számítanak.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások