sebesp | 2011.08.10
Kritikák szurkálják Zaha Hadid most elkészült olimpiai úszócsarnokát

Egy évvel a 2012-es Londoni Olimpiai Játékok kezdete előtt hivatalos átadták az iraki származású sztárépítésznő irodája által jegyzett, úszó sportok helyszínéül szolgáló Aquatics Centre-t. A hullámzó tetőszerkezete miatt Stingray (tüskésrája) elnevezéssel is emlegetett építmény kétféle üzemmódra készült. A jövő évi játékok alatt a most elkészült, növelt nézőterű kialakítás üzemel majd. Az Olimpia után a szárnyszerű bővítményeket elbontják, így a vonalait jobban felfedő „maradvány” lesz a végleges úszócsarnok.

A jelenlegi, pvc borítású lelátószárnyakkal bővített szerkezet számos kritikát kapott mind gazdaságossági, mind esztétikai téren. Sokaknak nem tetszik, hogy egyelőre ideiglenes jellege érvényesül. „A lelátókra mindig is ideiglenesként tekintettem. A véglegeses maradó épület jobban belesimul majd a tájba, és ez az amit el akartam érni.” mondja Zaha Hadid. Vélhetően az úszóstadion igazi arcát csak 2012 után fogja megmutatni, ugyanakkor a mostani összképben domináns toldalék-lelátók szükségessége sem vonható kétségbe. Míg az olimpiai változat 17.500 férőhelyes, az épület alig 3.000 ülőhelyet biztosít majd a jövő évi versenyek befejeztével.

A 160 méternél is hosszabb, felcsapódó vízhullám ihlette tető szerkezetének gazdaságosságát is többen megkérdőjelezik. Háromezer tonna acélt használtak fel hozzá, ami a szomszédos, RIBA Stirling Díjat kapott Velodrom (kerékpáros csarnok) kábelszerkezetének közel tízszerese. A tervezők a rendkívül kevés alátámasztással indokolják a jelentős acélmennyiséget. Északon egy falra, délen pedig két vasbeton magra támaszkodik az alumínium fedésű óriáshullám, mely a belső térben középső mélypontjával választja el vizuálisan az 50 méteres versenymedencét a 25 méteres műugró medencétől.

A létesítmény magas acélmennyisége és az anyagainak előállítása során felhasznált jelentős széndioxid kibocsájtása ellenére végleges állapotában kiváló BREEAM minősítést kaphat. Ez többek között projekt a barnamezős jellegének, 30%-ban újrahasznosított anyagainak, ammónia bázisú hűtőgépeinek köszönhető.

Képek: http://london2012.com  

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások