sebesp | 2021.04.08

A "Welcome To The Jungle House" ház egy belvárosi örökségvédelmi területen található, ahol késő viktoriánus sorházak és posztindusztriális raktár-átalakítások jellemzik az utcaképet.

A CplusC Architectural Workshop vakolt falakból, acélból, fából és buja növényzetből komponált homlokzatba rejtette a Welcome to the Jungle House épületét, mely egy megújulófélben lévő történelmi negyed aktív részévé vált az ausztráliai Darlington városában.

Egy korábbi, félresikerült felújítás eredményeként már összeomláshoz közeli állapotban lévő kétszintes kereskedelmi épület foglalta el eredetileg a 90 m2-es, háromszög alakú területet.

Az eredeti dörzsölt vakolatos homlokzat kulturális és utcaképi jelentőséggel is bírt a környék örökségvédelmi szempontjai szerint, így a szükséges rekonstrukciós munkákat szigorú műemlékvédelmi ellenőrzés mellett lehetett csak megvalósítani.

Az eredeti ablaknyílásokat rozsdás acél keretbe foglalták, és új, fényes fehér porszórt acél keretes nyílászárókkal építették össze.
A fekete fotovoltaikus paneltömb jelzi az eredeti északi homlokzat új kiegészítését, amely a napfényt egész nap kihasználja, és hirdetőtáblaként is szolgál az építészet fenntarthatósági jellemzőinek népszerűsítésére, szöges ellentétet képezve az eredeti védett homlokzattal.

A ház üvegezett belső héja a több helyen átlyukasztott homlokzati falazatba van beillesztve, amely átengedi a fényt, közben védi a magánélet tereit a közterület felől. Ez az pufferzóna passzív hőszabályozást is biztosít, a két homlokzati réteg között „lebegő” növényágyakkal. 

Az épület a fenntarthatóság gépezete, számos passzív és aktív rendszerrel kiegészítve, hogy az otthon energiaháztartása hatékonyan tudjon működni.

Az alkalmazott fenntartható rendszerek nem igényelnek karbantartást, és könnyen működtethetők. Az automatizálás 
energiát takarít meg a használaton kívüli lámpák és készülékek kikapcsolásával, és a távoli irányíthatósággal. A fotovoltaikus panelek biztosítják az elektromosáram-igény nagyobbik részét, a felesleges áramot pedig visszaadják a hálózatba.

Képek: Michael Lassman, Ryan Ng & Murray Fredericks
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások