Java | 2017.12.04
A Budapest Corvinus Egyetem pályázatot írt ki a Belső-Ferencvárosi Czuczor utca 3. alatti foghíjtelek beépítésére. A történelmi városnegyedben egy harmonikusan illeszkedő, több száz férőhelyes kollégiumot és oktatói lakásokat is magába foglaló épülettömböt kellett megtervezni. A pályázatra 26 pályamű érkezett. A győztes a Hetedik Műterem lett.

Részlet a díjnyertes pályamű Bíráló Bizottsági értékeléséből:

„Az épület a közterület felől finoman visszahúzott bejárattal megnyitott, az előcsarnok központi helyzete lehetővé teszi a közösségi terekkel és a belső udvarral való optimális funkcionális és vizuális kapcsolatot. A belső és utcai homlokzat építészeti megoldása egységes, homogén és magas színvonalú.A kettesével összefogott nagyméretű ablakok használata, elrendezése, így a lakókörnyezetben kifejezetten jól illeszkedik. Összességében a terv javasolt beépítése, funkcionális rendszer, nemkülönben elegáns építészeti megoldása kimagasló értéket képvisel!”


A Hetedik Műterem tervezési koncepciója:

„A 7000 négyzetméteres tervezett épület a meglévő tűzfalakra tapadva szellős udvarral kapcsolódik a terület karakterére jellemző belső udvaros városszövethez, és összeköti a szomszédos udvarok struktúráját. Az egymástól elhúzott tömbök lehetővé teszik a kollégiumi szobák természetes megvilágítását, a zavartalan benapozást. A közösségi funkciók külön toronyba szervezésével a koncepció elkerüli a szobák egymásra nyitását. A földszinti közösségi és üzemeltetési funkciók és a toronyban elhelyezett társalgók tömbjére épül maga a kollégium, mely a Czuczor utca felé egy kéttraktusos szárnyból, a beforduló részen pedig egy oldalfolyosós szárnyból áll. A hátsó tűzfalhoz tapadó közösségi toronyhoz két szint magas, könnyed hidak vezetnek. A hidak indulásához és érkezéséhez is födémáttörésekkel összenyitott térbővületek kapcsolódnak. E teresedések és maguk a hidak is a közösségi térhasználat átmeneti terei. A homlokzatok kialakításánál az épület két fő elemét különböztettük meg: a földszintet és az „azon álló” közösségi tornyot, valamint az L-alakú kollégiumi épületrészt. Az ezek hidakkal történő összekötése különleges, porózus térbeli helyzetet eredményez, mely a pesti belső udvaros struktúra egyfajta átértelmezésére tett kísérlet.”

Építész tervezők: Szabó Levente, Biri Balázs
Munkatársak: Pálfy Máté, Hoffmann Zsófia, Breuer Anna
Látványterv: Falussy Bence


Forrás: Hetedik.hu / MEK.hu
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások