Timaffy | 2021.03.08

Február végén új kórházat avattak fel a közép-finnországi Jyväskyläben (ejtsd: Jüveszküle). A Sairaala Nova azért is különleges, mert az 1970-es évek óta nem épült teljesen új kórház Finnországban. Az egyetemi városban az 1950-es években épült, azóta toldozott-foltozott régi kórház helyett építettek most újat.

A Sairaala Nova az új kórházépítészet és a kórházi csúcstechnológia példája. A megrendelő, a Közép-Finnországi Kórházi Körzet (Keski-Suomen Sairaanhoitopiiri, KSSHP) célja egy következő generációs kórház építése volt. Az új kórházban teljesen új működési rendszert alakítottak ki a hagyományos kórházakhoz képest. A kórház életciklusát 100 évre tervezték.

A tervezés során a betegek álltak a középpontban, hogy a számukra a lehető legjobb ellátást biztosítsák. Először is meghatározták az új kórház működésének alapjait, megállapították, hogy a kórház funkcionálisan négy különálló egységre oszlik, így az új kórház is négy egységből épül fel. Általában a kórházakban ezek a funkciók térben is keverednek, így a Sairaala Nova új szemléletet képvisel. 

Az első egység a „forró kórház” (hot hospital, hot clinic), ezek a folyamatosan üzemelő osztályok, például a sürgősségi és az intenzív osztály, a nappali kórház, valamint a különféle sebészeti és szülészeti osztályok. A 24 műtőt egy csoportban helyezték el a 3. szinten, pontosan a sürgősségi osztály felett. A műtőkben diagnosztikai berendezések is vannak, így nem kell feleslegesen mozgatni a betegeket.

A második egység a járóbeteg-ellátás, mivel a kórházba integrálták a város egészségügyi ellátását is. Az orvosoknak nincs saját szobájuk, csak a rendelők melletti hátsó irodákban dolgozhatnak. Ezeket a munkahelyeket többen használják, mindenki az éppen szabad asztalhoz ül le. A beteget pedig nem rendelőből rendelőbe küldik, hanem különböző szakorvosok mennek oda, ahol a beteg van.

A harmadik rész a betegszobák. Az 5-7. emeleten található 368 betegszoba mind egyszemélyes, saját fürdőszobával és vendégággyal a hozzátartozó részére. Ez most a járvány idején különleges jelentőségű. A betegbarát kialakítást erősíti a sok művészeti alkotás és a természetes fény is. 

A negyedik egység az olyan kiegészítő szolgáltatásokat tartalmazza, mint a laboratóriumok, gyógyszertár és a karbantartás. A konyha és parkolók külön épületben lettek elhelyezve. A tervezéskor további cél volt a kórház működési költségeinek, az évi 360 millió eurónak közel 10%-os csökkentése. 

Az új kórház tervezője Teemu Kurkela, a JKMM Arkkitehdit Oy építésze. A tervezésben részt vett a holland EGM építésziroda is. Az egész projekt során mintegy 30 építész és belsőépítész vett részt a munkában. Kivitelezés: SRV Rakennus Oy.

A hat épületből álló együttes földszintjén 250 méter hosszú, 3 emelet magas aula köti össze az épületeket. Az aula belsőépítészetének fő motívuma a természet. Közép-Finnország nemzeti parkjai ihlették a kórtermek ajtaját és falát díszítő motívumokat is. Három tó körvonalainak mintája sok helyen szerepel a kórházban, például ajtókon vagy a külső fémborításon is megjelennek a motívumok. 

A Sairaala Nova számokban:

 • 108 345 m2 a bruttó alapterülete,
 • 562 ezer m3 a térfogata,
 • 40 m a magassága,
 • 8 szint,
 • 30 felvonó,
 • 18 lépcsőház,
 • több mint 1000 ablak,
 • 360 vizsgáló és fogadóterem,
 • 368 betegszoba,
 • 24 műtő,
 • 10 szülőszoba,
 • 11 óvóhely található benne.

Filmek a kórházról és az építés különböző fázisairól itt érhetőek el.

Képek: JKMM / Tuomas Uusheimo, Hannu Rytky, Pauliina Salonen; Yle / Niko Mannonen
Forrás: Projekti Uutiset, JKMM, SRV Rakennus Oy, Yle, Ramboll

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások