hír exkluzív épületek templom evangélikus templom finn építészet Finnország

Új templom épült Tikkurilában

Virtuális séta az új templomban


Timaffy | 2021.04.20

A Helsinki régióban fekvő Vantaa egyházközségei új templomot építettek Tikkurila városrészben. Hazánkban a festékgyáráról híres finn település központjában áll a modern templom, amelyet idén adtak át a híveknek.

A templom épületének tervezett élettartama 200 év. A templomcsarnok magassága belül meghaladja a 15 métert. A csarnok falai látszó betonból vannak, amíg mennyezeten és a falak egy részén faborítás van. Az oltár, a szószék és az ülőhelyek is fából készültek, a padlót mozaikbeton borítja. A templom hangulatát a változó nagyságú és magasságú ablakokon beáradó fények adják meg. A terem flexibilis, igény szerint kisebb részekre is osztható. Az ülőhelyek száma 150 és 400 között változhat. 

A templomhoz egy négyszintes irodaépület csatlakozik jobbról. Mivel a templomban az istentiszteletek mellett más közösségi eseményeket is tartanak az épületegyüttesben a nagyterem mellett számos kisebb helyiség is található: a családok számára kialakított szobák, csoportszobák, tárgyalók és dolgozószobák. Az iroda részen az egyes munkaállomásokat többen is használják, körülbelül 100 dolgozója van az egyházközségeknek. 
A kávézó is fontos része a finn közösségi életnek, az istentisztelet után közösen kávéznak a hívek, beszélgetnek egymással és a lelkészekkel. 

Az irodaépületben a nyilvános helyiségek a földszinten és az első emeleten találhatók, amíg a második és harmadik emeleten az irodák, a terápiás szobák és a tárgyalók vannak. A templomban helyet kapott a vantaai egyházközségek központi irodái, és itt működik az egyházközségi tanács is. 
A templomnak nincs harangtornya, ezért az irodaépület legfelső emeletén harangjátékot (carillon) helyeztek el.

A templom legmagasabb pontja 20 méterre nyúlik föl, és onnan a tető háromszög alakban ereszkedik le a jobbra fekvő irodaépület első emeletéig, majd a négyszintes irodaszárny csatlakozik a szomszédos régebbi lakóházhoz. A bal oldalon pedig a diákházhoz kapcsolódik a templom. A homlokzat változó ritmusát a különböző szinteken lévő ablakok adják meg.
A templom homlokzata téglából készült, amelyet gyönyörűen patináztak az épület hosszú élettartama érdekében. A homlokzat tégláinak színe sötétvöröstől világospirosig változik. 
A templom tetejének fedése cserép, az irodát pedig zöld tető borítja.

Virtuális séta az új templomban és az irodaházban

Az új templomot az 1956-ban épült régi helyére építették. A régi templom állapota annyira leromlott, hogy már nem volt gazdaságos a felújítása. Bár a Leena és Kalle Niukkanen által tervezett épület helyi védettséget élvezett, végül is a költségek miatt a hatóságok megadták az engedély a bontáshoz. Így az új templom építése a régi lebontásával indult. 

Az építkezés 2019 elején kezdődött. A magas talajvíz miatt nincs pinceszintje a templomnak. Csak egy szellőző szintet alakítottak ki az épület alatt. A templommal egy időben új 200 lakásos diákház is épült, így szükség volt a két építkezés összehangolására. 

A tervezést 2017-ben nyerte el az OOPEAA Office for Peripheral Architecture építészstúdió. A vezető tervező és felelős építész Anssi Lassila, a projeképítész Iida Hedberg volt. 
A tervezői csapat: Kazunori Yamaguchi, Juha Pakkala, Tanja Vallaster, Hanna Jahkonen, Timo Etula, Liisa Heinonen. 
A templom akusztikáját Olli Salmensaari tervezte, ő az Akukon Oy munkatársa 

Anssi Lassila több templomot is tervezett Finnországban, így Kärsämäki, Klaukkala, Kuokkala és Suvela településeken. És övé lett 2015-ben a legrangosabb finn építészeti díj, a Finlandia-palkinto a Puukuoka  nevű, Kuokkalában fából épült emeletes bérházért.

A templom és az irodaház költsége: 21,3 millió euró, alapterülete: bruttó 3 500 m2.

Forrás: Projekti Uutiset, Vantaan Seurakunta, Oopeaa
A régi templom képének forrása: Wikimedia Commons
A régi harangtorony képének forrása: Wikimedia Commons

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások