hír díj Várépítő pályázat 2015.

Várépítő pályázat segítő keze gyermekintézmények, műemléki épületek felújítására


Java | 2015.06.16
Az idén már 15 éve (korábban más néven) működő, rendkívül sikeres Várépítő pályázat immár hagyományosan integrálja az építőipari cégek felajánlásait, összefogja és szervezi a felajánlott termékek kiosztását, amiről a cégektől független neves közéleti személyiségekből álló zsűri dönt.

Díjátadásra:2015. 06. 09.került sor Budaörs Város Önkormányzat dísztermében.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának tagjai több mint egy évtizede:

• Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
• Nagy-Kálózy Eszter, színművész;
• Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
• Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője,
• néhai Winkler Gábor, Pápa város főépítésze, egyetemi tanár, az MTA doktora, aki 2015. május 19-én, életének 74. évében váratlanul hunyt el,
• Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára;

Idén 12 cég összesen nettó 13 millió forintnyi építőanyagot ajánlott fel, amelyre 49 pályázat érkezett. A zsűri döntése alapján a Várépítő pályázat 2015-ben 10 gyermekintézmény és 6 műemlék épület felújítási munkálataihoz ítélt meg építőanyagokat.
Mégis 18 nyertes intézmény kaphat támogatást, ugyanis ahogy az az elmúlt években mindig, a felajánlások ezúttal is felajánlást generáltak.
A dunaújvárosi Pentelei Waldorf Iskola tizenhetedikként a homlokzati felújításhoz a rendelkezésre álló és kiosztható mennyiség felett kapta meg az igényelt anyagokat.
Alcsútdoboz Község Önkormányzata a műemlék épületben működő József Nádor Általános Iskolája tetőfelújításához a pályázaton elnyerteken felül a szükséges terméket kedvezményesen biztosította, így az intézmény mindkét épületének tetője megújulhat. A további 300 000 forintnyi készpénz felajánlást ezúttal nem az eddigi szokásoknak megfelelően az egyik nyertes vehette át, hanem a 18. nyertes, Vésztő Város Önkormányzatának Négyszínvirág Óvodája, amely a játszókerti játékok tetőfelújítási munkálatainak elvégzéséhez folyamodott támogatásért.

Wittinghoff Tamás, a rendezvényt befogadó Budaörs Város polgármestere köszöntő beszédében kiemelte, hogy Magyarországon nagy szükség van azokra a civil kezdeményezésekre, amelyek gyakran állami, önkormányzati feladatokat látnak el, amilyen a Várépítő pályázat is és amilyen Budaörsön is több működik. Ezt Ráday Mihály, Kossuth-díjas alkotó, a zsűri tagja ezt azzal egészítette ki, hogy szükség lenne a Nyugat-Európában kiválóan működő gyakorlatot végre Magyarországnak is átvenni, amely alapján az épített örökség megóvásában résztvevő cégek, magányszemélyek adókedvezményt vehetnek igénybe.
Vadász György, Kossuth-díjas építész, a Várépítő pályázat zsűri elnöke véleménye szerint a legfontosabb az a szeretet és összetartás, amely a magyarokban évezredek óta él, és amely a Várépítő pályázat túlélését is biztosítja.
"Bármely nyertes épület elkészültéről szóló hír örömmel tölt el bennünket, a pályázat bonyolítóit és a felajánló cégek képviselőit egyaránt. De ha olyan intézményről van szó, ahol egy régióból, vagy az ország bármely részéről érkezők segítséget kapnak, az külön öröm." – hangzott el a díjátadón, ahol a tavalyi kiemelt projekt, az azóta elkészült Nyíregyházi Down Egyesület után idén a Budapesti Korai Fejlesztő Központ képviselői vehették át a legnagyobb összegű támogatást. A Budapesti Korai Fejlesztő Központba, ahová most közel nettó 1,2 millió forint értékben jut építőanyag a tervezett szigetelési és burkolási munkákhoz, az ország minden tájáról érkeznek a kis vendégek és szüleik.
Ezek mellett az akár országos jelentőségű intézmények mellett azonban minden évben óvodák, iskolák felújítása valósult meg, és néha rendkívül rossz állapotú műemlékek állagmegóvására, megmentésére is jutott építőanyag.

Várépítő pályázat GYERMEKINTÉZMÉNYI nyertesek 2015.

Balassagyarmati Központi Óvoda Játékvár Tagóvoda
65 090 Ft értékben vizesblokk felújítására.

Mórahalom Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvoda
123 000 Ft értékben vizesblokk és konyha felújítására.

Pentelei Waldorf Iskola - Duanújváros
125 662 Ft értékű szigetelő anyagot és vakolatot nyert a külső felújításokhoz.

Kerekerdő Evangélikus Óvoda - Lajoskomárom
153 015 Ft értékű burkolati terméket nyert az óvoda folyosójának felújítására.

Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola
323 800 Ft értékű beltéri ajtókat nyert.

Dohnányi Ernő Zeneiskola - Budapest
600 000 Ft értékű kondenzációs kazánt nyert.

Kerekharaszti Csillagfény Óvoda
600 000 Ft értékű kondenzációs kazánt nyert.

Pereszteg Község Önkormányzata általános iskolája
Összesen 822 408 forintnyi építőanyagot nyert az általános iskola étkezőépületének felújításához.


Röjtökmuzsaj község Önkormányzata Akácvirág Óvodája
Összesen 825 000 forint értékű építőanyagot nyert az óvoda tető-felújításához.


Vadvirág Napköziotthonos Óvoda - Pilisszentlászló
Összesen 880 660 forint értékű építőanyagot nyert a gyermek mosdó burkolatának cseréjére illetve az óvoda tetőszerkezetének felújítására..


Budapesti Korai Fejlesztő Központ
Összesen 1 154 747 Ft értékű építőanyagot nyert a lépcsőház szigetelésére, vakolására, és az autizmussal élő és súlyosan, halmozottan sérült gyermekek csoportszobáihoz tartózó két mosdó komplett felújítására.


További információk a www.varepitopalyazat.hu-n olvashatók.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások