sebesp | 2013.04.13
Úgy tűnik, az ingatlancápák aláásással vették kezelésbe a szovjet-orosz avantgárd építészet egyik mesterművét. A világ sztárépítészei is Moszkvára irányítják tekintetüket.

Műemlékvédelmi szakértők szerint Konstantin Melnyikov egyik jelentős munkája, az 1920-as években épült kettős hengeres lakóház, mely közel egy évszázada ad inspirációt építészeknek világszerte – többek között Norman Fosternek –, egyre nagyobb eséllyel válhat a szomszédos telken épülő többcélú komplexum áldozatává. Putyin elnökhöz eljuttatott beadványukban számos új repedésről számolnak be a tartószerkezeti elemeken és a válaszfalakon egyaránt.

A modernista építészet egyik leghíresebb, 1929-ben elkészült alkotása Melnyikov otthona és műterme is volt egyben éppen abban az időben, amikor a Szovjetunióban saját (tulajdonú) házat építeni finoman szólva is forradalmi cselekedetnek számított. A Docomomo honlapján nemrégiben közzétett részletes jelentésben az Jekatyerina Karinszkaja, Melnyikovnak az épületben élő unokája a következőket mondja: „Mindent azért tesznek, hogy egyszerűen lerombolják a házat. Nem rombolhatják le csak úgy, mert széles körben negatív visszhangot váltana ki, ezért a föld alatt végzik az aláásást. Gátat építenek a talajvíz útjába, aminek eredményeképp magától dől össze az épület. Ha megtörténik, majd annyit mondanak, ’nem volt előre látható, ...túl öreg volt, most már vége’. A telek üres lesz és egy újabb senkineksemhiányzó-központ épülhet.” Egyes vélemények szerint a folyamatok hátterében az állhat, hogy még mindig nem sikerült lezárni az elhúzódó tulajdonjogi vitát, ami már korai stádiumban megakasztotta a Melnyikov-ház múzeummá alakításának folyamatát, így könnyen a moszkvai ingatlan boom áldozatává válhat.

A megmentési kampányba az ICOMOS is beszállt, de egyelőre nincs hír arról, hogyan reagált Putyin a levélre, melyet a világ számos jelentős építésze, így Rem Koolhaas, Álvaro Siza, Arata Isozaki, Peter Eisenman, Kenneth Frampton, Steven Holl, Alberto Pérez‐Gómez and Bernard Tschumi is aláírt.

Forrás: artsbeat.blogs.nytimes.com
Forrás: www.archnadzor.ru
Forrás: www.dezeen.com
Forrás: commons.wikimedia.org
Forrás: www.icomos.org

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások