sebesp | 2013.09.02
Autókat olvaszt London egyik legújabb felhőkarcolója, a Rafael Viñoly-féle Walkie Talkie, amely mára nemcsak egyedi formájáról, hanem az általa gerjesztett égető fénnyalábokrol is híres lett.

Az utóbbi hetekben sorozatos bejelentések érkezetek rejtélyes autókárokról Rafael Viñoly 37 emeletes épülete környékéről. A hírek szerint az épülő toronyház lábánál parkoló autók egyikének a dukkózása és oldalsó műanyag részei olvadtak meg, egy Vauxhall Vevaro tulajdonosa arról számolt be, hogy furgonja roncsnak néz ki, bal oldalán és a műszerfal körül minden műanyag alkatrész megolvadt, egy palack Lucozade itallal egyetemben, mely úgy néz ki, mintha sütőbe tették volna. Egy Jaguar tulajdonosa is hasonló esetről számolt be, mondván a teljes műszerfala összegyűrődött. Bár az eseteket megvizsgálják, szinte biztosra vehető, hogy a károkért az Uruguayban született sztárépítész által tervezett homorú üvegfelület a felelős. A tükröző íves homlokzat egyébként nem ismeretlen az építészetben, hiszen több évtizede működtetnek sikerrel hasonlót napkohóként a Pireneusokban. 2000-3500°C üzemi hőmérsékletével a világűréhez hasonló tisztaságú körülmények között képesek fémeket olvasztani.

A közelében lévő tárgyaknak hőgutát okozó felhőkarcolót az érdes londoni népnyelv máris újrakeresztelte: a formára utaló korábbi “Walkie-Talkie” (adó-vevő) elnevezés “Walkie-Scorchie”-re (szabad fordításban „égető páka”) változott.

Képek: SP (1-5)
Forrás >>

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások