hír tervek Libeskind Perelman REX WTC

Vibráló kocka kettős élete a WTC helyén


Java | 2016.09.13
Több elképzelés látott napvilágot az elmúlt 15 évben a néhai WTC helyének hasznosítására, de ezek az elképzelések pénzhiány miatt sorra elhamvadtak. Most a terrortámadás jubileuma alkalmából végre az elképzeléseket építő tett is követi, ugyanis Roland O. Perelman mélyen a zsebébe nyúlt, s 75 millió dollárt adományozott a terv megvalósításához.

Az előadóművészeti központ Daniel Libeskind építész 2003-as beépítési tervének egyik fontos eleme lett volna, mellyel újra élettel töltötték volna meg az elpusztított épületek helyét, de az elképzelések aztán szépen lassan a semmibe vesztek. Ám 2016 júniusában új erőre kapott a projekt; Ronald O. Perelman milliárdos üzletember tőkeinjekciójának köszönhetően. A New York-i REX iroda mostani elképzelése sokkal egyszerűbb, mint Frank O. Gehry egy korábban elutasított terve ugyerre a helyre. A épületben három kisebb színházat hoznának létre, melyek tánc-, opera-, és színházi előadásoknak adnának helyet, és itt rendeznék meg a Tribeca Filmfesztivált is minden tavasszal. Az intézményt egyébként a mecénásról Ronald O. Perelman Performing Arts Centernek nevezik el. Az elképzelés szerint az új kulturális komplexumot Barbra Streisand, mint a központ igazgatója vezeti majd.
„A szokatlan külsejű, vibráló, kocka alakú épület finom ellenpontja lesz a tragikus emlékű helyszínnek. A 8400 négyzetméter alapterületű épületet vékony, áttetsző, üveglapok közé fogott márványlapokkal borítják be. Az épület „kettős életet él” majd:
nappal méltóságteljes kőépítményként, emlékműként funkcionál, éjszaka viszont anyagtalanná válik, és a benne zajló előadások átsejlenek a homlokzaton keresztül”– mondta Joshua Prince-Ramus, a REX építészeti iroda vezetője

Az épület becsült költsége 243 millió dollár lesz – nyilatkozta Maggie Boepple, a centrum igazgatója, 2020-ra tervezik a megnyitót.

Forrás: www.nytimes.com
librarius.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások