csarnokdíj

Viktória Ipari Park Logisztikai Központ


pestimonika | 2013.06.14
Csarnok Nagydíj pályázat
Dr. Bán Anikó, dr. Massányi Tibor
Pályázó neve: Mérnöki Tanácsadó Kft. – Dr. Bán Anikó építész tervező, Dr. Massányi Tibor tartószerkezet tervező
Csarnoképület neve: Viktória Ipari Park Logisztikai Központ
Funkció: raktározás
Befejezés éve: 2009
Csarnoképület helye: 2225 Üllő, K-Sped krt. 17.
Mely régióban pályázik: Budapest


A logisztikai központ Üllő vállalkozási övezetében a Viktória Ipari Park területén, az új feltáróút mellett létesült, egy raktárépületből és a hozzá közvetlenül kapcsolódó fejépületből áll. A terület a 4. sz. közút melletti megvalósult szervízútról közvetlenül, útcsatlakozás kialakításával közelíthető
meg.
Az Építtető a piaci igényekhez jobban igazodó, alaprajzában és térszervezésében flexibilisebb épületet kívánt kialakítani.
Az építési telek a 400. sz. főközlekedési útvonal, az azzal párhuzamos feltáróút és a tömb mögötti földút által határolt területen található, a szomszédos telkek, illetve határoló utak felé kerítéssel védett és lehatárolt.
A raktár feltöltése, a be- és kiszállítás közúton történik. A csarnok dél-keleti és észak-nyugati oldalán emelt szintű, merőleges és ferde beállású rakodókapuk vannak. A tehergépjárművek
átmeneti parkolása biztosított. A személygépjárművek részére elkülönített parkoló létesül. A forgalmi irányok, egyes parkoló- és rakodóterületek elkülönítettek. Az eltérő funkciójú területek az
igényeknek megfelelő térburkolattal ellátottak.
Az épület egy földszintes nagy belmagasságú csarnokrészből és azon belül osztószintekkel kialakított fejépületből áll. A csarnokon belül épített galéria létesül. A csarnok terében 5.000 és 8.000 m2 közötti részben galériázott raktár, illetve tárolási egységek kerülnek kialakításra, biztosítva az egymás közötti átjárhatóságot.
A többszintes épületrész a csarnok észak-keleti oldalán van. Az előcsarnokhoz közlekedőn át kapcsolódnak a raktár földszinten levő szociális és kiszolgáló helyiségei. Szabadba nyíló előtérhez
kapcsolódik a hulladéktároló és a göngyölegraktár. Az előtérből nyíló átjáróról közelíthető meg a kazánház és a műhely. A gépjárművezetők részére külön, külső megközelítésű vizesblokk létesül. Ugyancsak külső megközelítésű a porta, az UPS helyiség és az elektromos kapcsolóhelyiség. Az előcsarnokból nyílik az ügyfélszolgálati iroda és innen vezet fel lépcső az emeleti szintekre.
Az I. emeleten a középfolyosóról nyílnak a cellás és nagyteres irodák, szociális és kiszolgáló egységei. A nagyteres iroda mellett irattár alakítható ki.
A II. emelet galériaként a határoló raktáregységhez kapcsolódik.
Az egyes részek önálló bérbeadhatósága érdekében a raktározási egységek önálló üzemeltetését biztosító iroda és szociális blokkok létesültek a galériaszintek zónájában, kétszintes elrendezéssel.
A földszinten iroda és vizesblokk helyiség található. A közbenső szinten irodák, személyzeti tartózkodó/teakonyha, irattár és dohányzóhelyiség létesül. Igény esetén külön kazánhelyiség alakítható ki.
A raktározási tevékenységhez kapcsolódó hulladék és göngyölegtárolás az épület véghomlokzatán
lévő előtető alatt történik.
A tervezett épületegyüttes alaprajzában, tömegformálásában egységes kialakítású. A fejépület hangsúlyos homlokzati eleme a transzparens üvegfelület és a fémlemez szerelt burkolat. A csarnok homlokzatain a kapuk adják a hangsúlyos építészeti elemet.
A csarnok hathajós, 12,00 x 21,00 m szerkezeti raszterű, 12,50 m átlagos belmagasságú, előregyártott vasbeton szerkezetű épület, jellemzően könnyűszerkezetes térelhatárolással. A fejépület előregyártott vasbeton szerkezetű 12,00 x 21,00 m pillérállással, szerelt könnyűszerkezetes, ill. falazott térelhatárolással. A galéria előregyártott vasbeton szerkezet, 12,00 x 8,00 m
pillérállással.

Alapadatok:
- telekterület 81868 m2
- nettó szintterület 41255,08 m2
- bruttó szintterület 42742,10 m2
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások