tervek Notre Dame Notre Dame újjáépítése

Vincent Callebaut a fenntarthatóság jegyében építené újjá a Notre Dame-ot


Java | 2020.01.14

A párizsi Notre Dame székesegyházat ért tragikus tűz alaposan megtépázta a világhírű épületet. A helyreállításra egyre több terv lát napvilágot. Ezek közül Vincent Callebaut a fenntarthatóság jegyében született terve a legtöbb ellenérzést kiváltók egyike.

A 850 éves világhírű katedrális a Cité szigeten található Párizs szívében. Tavaly április 15-én váratlanul tűz ütött ki a felső szinten, melynek következtében egyebek mellett leomlott a huszártorony. A katedrális felújításának pénzügyi feltételeire különbizottság alakult a költségek előteremtésére, felügyeletére. 

Vincent Callebaut inspirációért terveihez a tudományt, művészetet és spiritualitást hívta segítségül. Így született meg a sajátos biomimikri (a természet utánzása) módszer, amely az ember és a természet közötti harmonikus kölcsönhatáson alapul.

A Palingenesis (görögül újjászületés) névre keresztelt dizájn a főhajót, a tetőt és a templomtornyot egyesíti. Az itt alkalmazott keresztrétegelt fát szénszálas anyaggal erősítik meg, az új tölgy vázhoz csatlakozó szerkezet anyaghasználata minimális lenne. A tíz méter magas eredeti padlás megmarad, de a tető 55 fokban hasít majd az ég felé. „Az áthatolhatóság, közösség és nyitottság” szlogenje adott támpontot az új Notre Dame tervezésénél – nyilatkozta a tervező. Az új faszerkezetet borító kristályüveg kupola szekciókra oszlik. A kristályok a beáramló fény hatására az aktív szénből – ami oxigénből, hidrogénből és nitrogénből áll –, energiát hoz létre. Az így nyert energiát hidrogéncellák tárolják, majd továbbítják a székesegyház különböző területeire. Egy szabad szellőzőrendszert is kialakítanak a szerkezetben.

Az elmélkedésre és meditációra az épület belsejében kerül sor, egy erre a célra kialakított kertben, ahol az emberek – némi tiltakozás ellenére – növényeket termelnek majd. Callebaut számításai szerint akár 21 tonna gyümölcs és zöldség is megteremhet a Notre Dame kertjében évente.

A meglepő és meghökkentően újszerű tervet bemutatták, de még nem dőlt el, a sokféle elképzelés közül melyik terv valósul meg.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Unió tagállamait is felszólította, hogy vállaljanak szolidaritást Franciaországgal, és segítsék a munkát. Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót (319,2 milliárd forintot) is. Ekkora összeget korábban sohasem sikerült adománygyűjtéssel összegyűjteni Franciaországban.

Forrás: Luxury Magazin

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások