tervek Magyar Corvin-lánc Testület műemlék Róheim-villa Tisza István

Visszanyeri régi fényét a történelmi jelentőségű zuglói Róheim-villa


Java | 2018.11.05
Az elmúlt napokban sok szó esett a Róheim-villáról, ahol Tisza István utolsó napjait élte a tragikus vég előtt. Felújítják a herminamezői villát és a Magyar Corvin-lánc Testület székhelyeként működik majd tovább. Hild Józseftől Lechner Ödönig a legkiválóbb magyar építészek terveztek gyönyörű házakat Zuglónak ezen a részén.

2016 decemberében döntött a kormány arról, hogy a Hermina út 45. szám alatt álló épület a Magyar Corvin-lánc Testület tulajdonába kerül. A műemléki villában irodájuk mellett egy könyvtár, egy rendezvényterem, továbbá vendégszobák kialakítását is tervezik. Utóbbit abból a célból, hogy ha magas tisztségű állami vendégek érkeznek az országba, megfelelő körülmények között itt is megszállhassanak.

A villa 1900-ban Róheim Sámuel és neje számára épült Pollák Manó tervei alapján neobarokk stílusban. A belső terek igényes kialakításúak. A palotába belépve gazdag díszítőszobrászati, festészeti és iparművészeti alkotások sokaságával találkozhatunk – például faragott lépcsőkorlátokkal, mellvédekkel, ajtórácsokkal, valamint kandeláberekkel, csillárokkal és kazettás mennyezetekkel. A kertet míves kovácsoltvas kapu és kerítés veszi körül a Hermina úti és a Pálma utcai oldalról. A villa alsó szintjét a miniszterelnökségről lemondó Tisza István családjával együtt bérelte, ahol több merénylet után itt gyilkolták meg a grófot az őszirózsás forradalom alatt, 1918. október 31-én. Az ügy háttere a mai napig tisztázatlan.

A villát a második világháború után az ÁVH használta egy ideig, majd 1991-ig mozgássérült gyermekek iskolaotthona volt. Azóta tetőszerkezete beomlott, évek óta ázik a padlás. Nem nehéz megjósolni, hogy emiatt a villa helyreállítása meglehetősen sokba fog kerülni, becslések szerint csak a ház felújítása 1-1,5 milliárd forintba, és talán ugyanennyibe kerül majd a belső terek stílushű restaurálása is.

A tervek szerint három éven belül teljes pompájában adják át az épületet a Magyar Corvin-lánc Testületnek.

Forrás: PestPilis.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások