hír rendezvény Fővárosi Tematikus Fejlesztési Programok

Vízi uszály sétány, Nyugati Grund és ötös metró


pestimonika | 2014.06.27
Hat hónapos munka után lezárult a Fővárosi Tematikus Fejlesztési Programok tervezési folyamata – mondta el Maczák Johanna építész, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának projektvezetője a FUGÁ-ban megrendezett harmadik nyilvános fórumon. Az elkészült anyagot a Fővárosi Közgyűlés június 30-i ülésén fogja tárgyalni.

A nyilvános fórumon a Városépítési Főosztály munkatársai, Pósfai Zsuzsanna, Tímár Benedek, Kováts Bence és Garay Márton témánként ismertetették az egyes Fejlesztési Programokat. A Duna menti területek összehangolt fejlesztési programjába 50 projekt került be, ezek fő célja a partszakasz elérése, a rekreációs-turisztikai potenciál kihasználása, az árvízvédelem és a közlekedés fejlesztése. A projektek között szerepel a Margitsziget, az Óbudai-sziget és a Római part fejlesztése, új hidak építésének előkészítése is. Több helyen vízparti sétányok épülnének, a Műegyetem előtt például uszályokon.

A barnamezős területek fejlesztésének fő céljai közé tartozik a funkcióhiányok megszüntetése, a fenntartható gazdasági növekedés, a tulajdonviszonyok rendezése és a környezeti ártalmak csökkentése. A kijelölt területek közé tartozik többek között az Óbudai Gázgyár, a Hunyadi laktanya, Rákosrendező, a Goldberger Textilgyár,a Kőbányai Sörgyár, de olyan belvárosi területek is, mint a Déli pályaudvar környéke, a volt Matáv székház vagy a Magyar Rádió tömbje. A MÁV használaton kívüli Podmaniczky utcai szakaszán parkrendszert lehetne kialakítani Nyugati Grund néven. A közlekedésfejlesztési tervek között szerepel az észak-budai és a dél-pesti, jelenleg egymástól elszigetelt HÉV vonalak összekötése a városközpont alatt.

Az TFP-k célja, hogy az eddigi fragmentált tervezési gyakorlatot meghaladva, az összvárosi érdekeket képviselő városfejlesztés valósulhasson meg. A szereplők – a fővárosi és a kerületi önkormányzatok, a releváns minisztériumok, szakmai és civil szervezetek, valamint Pest megye képviselői - a középtávú célok, valamint a projektkiválasztási szempontok meghatározása után fektették le, hogy a három kiemelt téma (Duna, barnamezős területek és szociális városrehabilitáció) vonatkozásában milyen konkrét fejlesztéseket terveznek a 2014-2020 közötti uniós finanszírozási időszakra.

A szociális városrehabilitáció – témájából adódóan – másféle tervezést igényelt, így nem projektek, hanem a fejlesztésekhez szükséges beavatkozásokat tartalmazó lista, illetve az akcióterületek kijelölési lehetőségeit lefektető módszertan készült, amelyet a kerületek számára kézikönyvben foglalnak majd össze.

A TFP-k részleteiről és a munka további lépéseiről a budapestfejlesztes.hu honlapon lehet információt szerezni, valamint észrevételeket, javaslatokat tenni.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások