hír rendezvény

Webinárium-legendárium: ami látszott, és ami nem


Csépé | 2019.02.19
Nyugodtan nevezhetjük minden idők legnagyobb építészeti rendezvényének a 2019-es Tervezői művezetés webináriumot, több mint 3.000 ember kapcsolódott bele a közvetítésbe, 1145 fő regisztrált. Egészen meglepő helyekről is voltak nézők, akik között eleinte voltak elégedetlenek. Aztán...

„Életem első webkonferenciája volt, és sokat tanultam előle. Remélem máskor is szerveznek majd hasonlót! Örültem a részvételnek.” – írta az egyik résztvevő. „Az előadások nagyon tartalmasak voltak, igen jó ez a távoktatás is, nem kell 200 km-t utazni.”- írta egy másik. Nos, nem a 200 km volt a legnagyobb távolság. A közvetítés statisztikája szerint a helyszíni 188 főn kívül a vidéki kamarák szervezésében 490 fő követte a szakmai előadásokat, ami eltörül a netes közvetítésbe kapcsolódó 2451 fő mellett. Az kevésbé meglepő, hogy Németországból és Ausztriából 5-5 fő nézte végig a közvetítést, hiszen előadók cégeinek központjaiból figyelemmel kísérhették, hogy a leányvállalat hogyan szerepel. Arra is lehetett számítani, hogy határon túli magyar területeken is figyelnek, így Hargita megyéből vagy Aradról. Arra viszont hirtelen nehéz lenne magyarázatot találni, hogy Varsóban ki volt az a 33 néző, aki a legaktívabb országgá tette Lengyelországot, de valakik voltak… Összesen tehát 3129 ember nézte a közvetítést hosszabb-rövidebb ideig, de még ennél is ezerrel több volt, akinél a videó megjelent („impression”) Oroszországtól az USÁ-ig, Kanadától Namíbiáig (!). Az eseményre előzetesen 1145-en regisztráltak.
A résztvevő tehát sok volt, ilyenkor már csak a szakmai tartalommal lehet gond. A webinárium ráadásul demokratikus forma, bárki hozzászólhat, kritizálhat, trollkodhat a közvetítés melletti chat-ablakban, tehát ha kifogásolható a tartalom, biztosak lehetünk, hogy ennyi emberből lesz, aki kifogásolja. Lett. Eleinte a közvetítés apró, egy-egy másodperces akadozása gondot okozott, mígnem a főiskola informatikusa észrevette, hogy egy sávszélesség-ellenőrző szoftver akasztja meg szabályos időközönként a közvetítést. (Az AVKF Budapesti Campusáról egyébként ez volt az első élő közvetítés.) Délre ez a technikai malőr elhárult. Ezidőtájt volt néhány kolléga, aki abbéli véleményének adott hangot, hogy a tervezői művezetés témától messzire kanyarodott a konferencia, de a nap végére ezek a hangok is elhallgattak, hiszen Jámbor Attila (SZIE, építésijog.hu) a konferencia végén – az előadásával együtt – több mint két órán át állta a kérdések rohamát a témakörben. Így mindenki választ kaphatott kérdésére a tervezői művezetésekkel kapcsolatban, és összességében a programban helyreállt az egyensúly a marketing és a szakma között, a művezetés és más műszaki kérdések között.

A nap legfontosabb szakmai tanulsága az volt, hogy a tervezőtől, ha kimegy az építkezés helyszínére tervezői művezetés céljából, és körülnéz, elvárható, hogy a józan eszének és a szakmai szemének megfelelően szóvá tegye – és naplózza – ha kirívóan veszélyes helyzetet, hibát lát. Huszár Zsolt (BME) számtalan példával világított meg, mi az, ami szembeötlő hiba lehet egy építkezésen, végigmenve a szerkezetépítés, a szigetelés és a befejező munkák hibáin. Dr. Dulácska Endre professzor 89 évét meghazudtoló dinamikával és lebilincselő stílusban mutatott be melléfogásokat az elmúlt bő fél évszázadból, amik sajnos nemegyszer emberéletet követeltek.

A konferencia végeztével beérkező vélemények (a teljesség igényével):
„Köszönöm, hogy a konferencián – a webináriumon keresztül – részt vehettem.
Nagyon hasznos, tanulságos volt számomra szinte mindegyik előadás!
Várom a következő webinárium lehetőséget!”
„Az előadást az elejétől követem, nagyon hasznos és érdekes.”
„Visszajelzésképp szeretném elmondani, hogy nagyon meg voltam elégedve a közvetítés minőségével. Eddig még nem vettem részt élő online képzésen, de nagyon pozitív volt ez a mai alkalom. A kezdés előtt volt egyedül nagyon halk a hang, de a későbbiekben minden rendben volt, néha megszakadt, de frissítés után azonnal újra indult, 95%-ban lehetett követni az előadásokat. A képzést hasznosnak találtam!”
„Többekkel egyetértve tetszett Dulácska Endre előadása. Tanulságosak az előforduló hibák elemzése, nagyon szeretem a gyakorlatorientált megközelítéseket.”
„Köszönöm az előadást, hasznos volt.”

Legközelebbi nagyszabású rendezvényük a Nemzetközi Építészkongresszus – ami azonban csak helyben követhető.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások