hír London pavilon Serpentine Gallery Zumthor

Zumthor bemutatta a londoni Serpentine pavilon terveit


fati | 2011.04.30
A londoni Hyde Parkban álló Serpentine Gallery minden évben egy-egy neves építészt kér fel nyári ideiglenes pavilonjának megtervezésére. A 2011. évi pavilont a Pritzker-díjas svájci építész, Peter Zumthor tervezi.

Zumthor a terv bemutatásakor egyelőre csak a körbezárt belső kertről közölt látványterveket. A tervező elmondta: az ezévi pavilon koncepciója a hortus conclusus, a ‘kert a kertben’ és az elmélkedésre kialakított tér elve körül forog. “Az épület a virágokkal és a fénnyel teli belső kert háttereként egyfajta színpadként funkcionál. A parkból árnyékos és sötét járatokon át jutunk be az épület belsejébe, amely fokozatosan egy központi kertté alakul át. A kert lehetőséget ad arra, hogy a város zajából, forgalmából és bűzéből kivonjuk magunkat. Leülhetünk, sétálhatunk, végignézhetjük a virágokat. Erőteljes és emlékezetes élmény ez, sok idővel és emlékezéssel”, nyilatkozta Zumthor a terv bemutatása kapcsán.

A terv leírása és látványtervei Zumthor meg nem alkuvó stílusára utalnak: klasszikus anyagok, tiszta vonalak és egyszerű tömegek. “A pavilon minimalizmusa segít abban, hogy a látogatók időt adjanak maguknak a pihenésre, megfigyelésre - és jobb esetben a beszélgetésre” - mondta Zumthor.

Az épület könnyű, fából készült keretét fekete, homokkal kevert festékkel bevont szövettel borítják, és fedett járatokon közelíthető majd meg a belső, rejtett kert, amelyet a holland Piet Oudolf készített.

A pavilon, amely Zumthor első épülete Nagy Britanniában, az Arup iroda közreműködésével idén nyáron nyílik meg a londoni Hyde Parkban.

Amit a Serpentine Gallery nyári pavilonjairól tudni kell:

- a projektsorozat egyedülálló - a Serpentine Gallery 2000 óta minden évben felépíti nyári ideiglenes pavilonját
- a pavilonok minden nyáron 3 hónapon át állnak a látogatók rendelkezésére
- a pavilonok megépítésének nincs költséghatára
- a pavilonokat szponzorok adományaiból építik fel, majd használat után a kész szerkezeteket a legjobb ajánlatot tevő magánszemélynek adják el
- a projekt során a legnevesebb építészeket bízzák meg a pavilonok tervezésével
- olyan építészek, vagy tervezőcsoportok kaphatnak megbízást, akiknek a galéria felkérésének idején még nincs megépült épületük Angliában
- az eddigi tervezők: Jean Nouvel (2010), Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa - SANAA (2009), Frank Gehry (2008), Olafur Eliasson és Kjetil Thorsen (2007), Rem Koolhaas és Cecil Balmond (2006), Álvaro Siza és Eduardo Souto de Moura, valamint Cecil Balmond (2005), MVRDV (2004 - nem valósult meg), Oscar Niemeyer (2003), Toyo Ito (2002), Daniel Libeskind (2001), és Zaha Hadid (2000).

fotók: www.architectsjournal.co.uk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások