Ghile Gábor | 2012.05.21
A tihanyi bencés apátság új épülettel gazdagodott: Czigány Tamás ezúttal egy látogatóközpontot tervezett a híres monostor mellé.

Tervező: Czigány Tamás, CZITA Építésziroda

Az apátság honlapja

Porta Pacis - azaz a Béke Kapuja.

A Tihanyi félsziget (Sajkodtól a Belső-tón keresztül a Levendulás házig (utóbbiról a Metszet következő száma ír - a szerk)) megannyi látnivalóval szolgál mind a turistáknak, mint a helyieknek; Csokonait is megihlette a XVIII. században. E különleges helyhez köthető Magyarország legrégebbi írásos emléke - a monostor alapító oklevelét 1055-ben írták. Az apátságot 1719-ben építették újjá Wittwer Márton karmelita építész tervei alapján. Ma Dr. Korzenszky Richárd OSB perjel vezetésével a bencés apátság újra virágzik. Czigány Tamás a meglévő apátság mellé tervezett egy rendkívül letisztult formavilágú látogatóközpontot.

Az építész számtalan vallási és ehhez kapcsolódó épületet tervezett, legutóbbi alkotása - Szent Jakab Zarándokház és Kápolna (CZITA Építésziroda, Czigány Tamás, Papp Róbert, Cseh András) 1. díjat nyert AIT AWARD Global Award for the very best in Interior and Architecture 2012 versenyen.

A cél egy olyan korszerű épület létrehozása volt, ahol a XXI. század igényeinek megfelelő a jegyvásárlás és az információszolgáltatás. Az épület rendkívül visszafogott, mind színvilágában, mind tömegképzésében. A kívülről látható része egyetlen sötétantracit kubus, egy kiharapott bejárati résszel. A dombba vájva jól érzékelhetően egy olyan épület áll, ami csak és kizárólag a bejáratról szól – a funkciók 70 %-a a földszint alatt van. A bejárati portál reflexiója mesterien kapcsolja össze a két épületet. Az üvegajtó után – a föld mélye felé – lépcsősor vezet a széles kiszolgálópulthoz, ahol jegyet, könyvet és információt kaphat a látogató.

Számomra érthetetlen, hogy az amúgy is kaptatós térről miért kell le- majd felmenni az egyszerű jegyvásárlónak?! Meg tudnám érteni, ha az égi (transzcendentális, vallási) és a földi (jegy, toalett) dolgok közti viszony értelmezése lenne, de kétlem, hogy ezt sokan észrevennék. A bejárati lépcső mellett így kialakult egy szép üléssor (szép gesztusként eszünkbe juttatva a hegyi beszédet), ami a kasszára néz. Ezenkívül van még egy száz fős multimédiás terem, és persze mindez akadálymentesítve – nem úgy, mint az apátság.

Az ördög a részletekben bújik, azaz bújna, ha a kidolgozott részletek a rajzasztal steril tökéletességéből sikeresen lettek volna kivitelezve. Az építész mentségére szóljon, minden jelzés, bútor "ki van találva", de a felragasztott A/4-es kiírások, a régies portálszerkezet, a töredező szélű simítgatott látszóbeton felületek, a stílusidegen pad miatt ez az épület is csak minimálszerű.

Remélem csak nekem fájnak a fenti hiányosságok, és a tisztelt nagyközönség boldogan használja az épületet.

Porta Pacis - azaz a Béke Kapuja. Számomra a megbékélésé...

GG


A fotók a szerző képei. www.ghx.hu

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások