hír épületek tervek cikk 4-es metró Budapest

Az Agyközpont

ahonnan a Nagy Testvér már nemcsak figyel, de irányítani is fog


sebesp | 2012.12.11
Hamarosan új központ irányítja Budapest földalatti életét. Az idegszálak már bekúsztak a föld alatti járatokba és a napokban a próbaüzem is beindult. Az Agy lassan életre kel.

Szinte titokban készült el a kelenföldi vágányerdő fölé emelkedő 31x31 méteres gomba. Bár az építkezést már közel egy éve befejezték, az elkészült épület most először kap nagyobb nyilvánosságot. A helyzet csak az utóbbi napokban fordult komolyra, amikor megkezdődött a próbaüzem. Az illetéktelen betekintést megakadályozó lamellák sűrűje mögött egyelőre egyaránt tesztelnek szocialista munkaversenyekben edződött szovjet aggastyánt, és a huszonegyedik századi csúcstechnológiát megtestesítő, "fékpróbás" franciát, bizonyítandó, hogy bármilyen nehézséggel meg tudnak birkózni. De nem szándékoznak itt megállni. Ha egyszer beindul a tényleges üzem, innen vezérelnek majd mindent, ami az alagutakban történik. Ezt a csúcsszerv honlapján olvasható üzenet is megerősíti, miszerint szolgáltatási színvonaluk fontos tényezője lesz az irányítás és ellenőrzés rendszere.

A Kiskunhalasi székhelyű DPI Design Építőipari és Szolgáltató Kft. által tervezett diszpécserközpontból csak a földalatti mozgásokat kontrollálják majd, de néhányan már látni vélik, hogy a szervezet befolyása erősödik. Nemrégiben, egy szakmai beszélgetésen, többen is utaltak arra, hogy Budapest jövője az azt hagyományosan tervező stratégiai bázisról egy másik csúcsszerv befolyása alá kerül. Ezt alátámasztani látszik, hogy számos fővárosi fejlesztési projekt terve nem a főépítészi hivatal, hanem éppen a közlekedési központ honlapján jelent meg először.

Képek: Szerző (1-7), www.bkk.hu (8-10)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások