hír épületek budapesti feljesztések. kiemelt állami beruházások pályázatok

Hol tartanak a kiemelt budapesti állami beruházások? 2.rész.


Java | 2013.01.05
A jórészt európai uniós támogatással megvalósuló kiemelt állami beruházások részben átrajzolják majd Budapest építészeti arculatát, másrészt munkát adnak az építész irodáknak, s az építőipar is végre kikerül a mélyválságból.

Ludovika

A Ludovikáról szóló 2012 májusi kormányhatározat szerint összesen 24,5 milliárd forintba fog kerülni a beruházás. A projekt elindításához 4,7 milliárd forintot biztosított a kormány. Fürjes szerint ebből a pénzből tudják majd teljesen felújítani a Ludovika főépületét, és a 4,7 milliárd további egyéb tervezési és előkészítési munkákra is fedezetet nyújt. A főépület felújításához minden szakhatóság megadta már a hozzájárulást, az építés 2013 év elején indul. Mostanában merült fel, hogy lehetne a Ludovika Campust öttusacentrumként is működtetni. Adott a lovaglási lehetőség, lesz uszoda, lövészet, park a futáshoz, egyedül a vívást kellene pluszban megoldani. A Ludovika sportlétesítményének tervezésére kiírt ötletpályázatot Skardelli György, a Közti vezető tervezője nyerte. Tervezőtársak Borbély András, Csizy lászló, Kelemen Bálint, Gurubi Imre, Lukács Tamás, Ritzl András, Kajtán László, Balogh Péter István, Várnagy Éva. Az eredményhirdetésre 2012. november 23-án került sor.
 
Orczy-park

Megújul az Orczy-park, és egy hektárral megnő a zöldfelület a régi épületek bontásának köszönhetően. A Diószegi utcába költözik egy speciális gyakorlóépület és a rendőrtisztek kollégiuma, ami javíthatja a közbiztonságot. Korszerű sportlétesítmény épül uszodával, amit a környékbeli iskolások, óvodások is tudnak majd használni. Rendbe hozzák a régi lovardát, istállót, kültéri lovaspályát építenek. A Zoboki-Demeter és Társaik Építésziroda és a Tér-Team Kft. közös pályamunkája nyerte az ideköltöző Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszának környezetalakítására kiírt ötletpályázatot. (Tervezők: Zoboki Gábor DLA, Silvester Csaba, Csiszér András, Kőszeghy Flóra, Oláh Éva, Ruttkai Pál, Szabó Gábor, Győre Viola és Zámbó Nóra és csapata.)
A területen található Bárka Színház új díszletraktárt és próbatermet kap.

Rubik Kiállítási és Tudományos Központ

A legjelentősebb magyar szellemi teljesítményeket bemutató, stílszerűen Rubik kocka formájú múzeumra – a Rákózi híd budai hídfőjénél – várhatóan 2013 közepén írják ki a nemzetközi építészpályázatot. A tervek szerint a nyitás 2017-re várható.

Gödör klub és Design Terminál

A cél a félkészen hagyott Gödör befejezése, kiegészítése lenne egy színházteremmel, egy rendezvényteremmel, egy étteremmel és egy háromszáz adagos konyhával. Az előkészítő munkát befejezték.
Fürjes a konferenciaközpont ügyében azt a feladatot kapta a kormánytól, hogy mérje fel annak lehetőségét, hogyan, milyen időütemezéssel, mennyi idő alatt, mennyi pénzből valósítható meg az itteni konferenciaközpont építése.

Kossuth tér

A parlamenti szoborbizottság hamarosan kiválasztja gróf Andrássy Gyula bronz lovas szobrának megmintázóját. A több mint kétszeres életnagyságú szobor másának megalkotására első körben nyilvános pályázatot írtak ki, majd a jelentkezőkből kiválasztották azt a három művészt, akik közül hamarosan kikerül a győztes. A szobrot az újjáépített Kossuth tér avatásával egyidejűleg, 2014 tavaszán állítják fel eredeti helyén, a Parlament déli homlokzata előtt, ahol most József Attila emlékműve áll. A költő szobrát addigra a rakparti lépcsőre költöztetik át. Az 1944 előtti arculat visszaállítása jegyében Andrássy szobra mellett Kossuth Lajos, Tisza István emlékműve is visszakerül a térre. Utóbbi újraalkotására már közzétették a tervezői pályázatot. II. Rákóczi Ferenc jelenleg is ott álló szobrát nem bontják el, csupán eltolják négy méterrel.

A Múzeumi negyed

Baán László 2012 október 1-től miniszteri biztosként dolgozik az új budapesti múzeumi negyed tervein. 2013 végére be kell fejeznie a koncepció és a lehetséges finanszírozási modellek kidolgozását, továbbá koncepciót kell kidolgoznia az MTTM és a Fővárosi Nagycirkusz végleges elhelyezésére.

“Egy ekkora nagyságrendű projekt, mint a múzeumi negyed, csak akkor juthat uniós forráshoz, ha megfelelő minőségben készítjük elő – ahhoz pedig kellő időre van szükség. Azért vagyok felelős, hogy minden egyes tervezett új épület építési programja pincétől a padlásig készen legyen jövő őszre. Másfelől 2013 végére derül ki az is, hogy milyen struktúrában lehet majd lehívni az uniós forrásokat. 2013 végén a múzeumi negyed koncepcióját elfogadhatja, és kiemelt projektté nyilváníthatja a kormány. 2014-ben akár meg is lehet kötni az uniós finanszírozási szerződést, ennek alapján az év második felében kiírható a nemzetközi tervpályázat. 2015-ben már a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési pályázat is lebonyolítható, s akkor 2015 végén vagy 2016 elején elindulhat az építkezés – és még így is tartható a 2018-as megvalósítási céldátum. Ez a nagyjából 60 milliárd forintba kerülő projekt célnak megfelelően épített múzeumi otthont adhat majd olyan nemzeti gyűjteményeknek, amelyek ilyennel eddig sosem rendelkeztek.”
(Részlet Baán László HVG-nek adott interjújából.)

Megaberuházás indul Nagytétényben

2012 október 4.-én alapkő letétellel kezdődött meg az az évtizedek óta legnagyobb önkormányzati beruházás, amellyel megújul Budatétény történelmi városmagja.
Az egymilliárd kétszáz millió forintra rúgó beruházással az egykori mozi helyén új kulturális központ épül, felújítják és bővítik a Szelmann-házat, a régi zsinagóga pedig könyvtárnak ad majd helyet.


Forrás: www.epiteszforum.hu
www.index.hu
www.nol.hu
MTI

Megjegyzés:
A felsorolt kiemelt állami beruházások mindegyikét részletesen is bemutatta korábban a tervlap.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások