sebesp | 2013.02.26
Még nem vettem semmit, de máris becsaptak – mondhatnánk az ausztrál kisvárosban épült oktatási központról. Nem elég, hogy a bejárat nem ott van, ahol várnád, az is kiderül, hegy eredetileg szó sem volt könyvtárról.

Avondale Heights-ben, Melbourne külvárosában a tíz éve tartó folyamatos fejlődés új közösségi oktatási központ létrehozásának igényét fogalmazta meg. Hosszas egyeztetési folyamat eredményeképp Victora Állam kormánya meghatározta a programot, mely szerint a helyi lakosokra szabott, társadalmi, pihenési információs és tanulmányi igényeinek megfelelő intézményt kell létrehozni. Egy McDonalds, néhány üzlet és autójavító műhely éppen elegendő vonzerő, nem beszélve a telken már meglévő egykori iskolai tornateremről. Már javában folyt az építkezés, amikor a helyi vezetés a homlokára csapott, és úgy döntött, könyvtárra is szükségük van. Így lett a 200 férőhelyes multifunkcionális teremből olvasóterem, és mivel az egyéb szükséges változtatások ellenére is kereten belül tudtak maradni, a közösségi központ részeként megvalósulhatott a könyvtár. A spontán funkcióváltás nem okoz zavart a működésben, az intézmény a várakozásokat felülmúló sikerrel üzemel.

A meglévő tornacsarnokkal összekapcsolt épületegyüttest a H2o építésziroda Howard Arkely festőművész a külvárost telt színekkel ábrázoló képeiből ihletve fogalmazták meg, ami megfelel a főleg Közép-Keleti származású használók színpreferenciáinak is. Az absztrakt motívumokat tovább fokozták Trompe-l'oeil* ábrázolással, a sík falfelületet térbelivé varázsolták, ezzel olyan optikai csalódásnak kitéve a gyanútlan járókelőt, mintha egyszerűen át lehetne sétálni a teljesen zárt falon, akár valamiféle kapuzaton. Nemcsak a színek, de az anyagok is sokfélék a homlokzatokon, a minták elkészítéséhez alumíniumlemezt, nagy nyomás alatt préselt faforgács lapot, kerámiát, digitális nyomattal ellátott üveget és újrahasznosított faanyagot is felhasználtak.

*A trompe-l’oeil (francia kifejezés, ejtsd: [tromplöj], szó szerint: a szemet becsapó) festészetnek nevezzük, ha a művész megtévesztő, lehetetlen módon mutatja be a valóságot (Wikipedia)

Forrás
Képek: Trevor Mein

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások