sebesp | 2013.05.13
Hat-nyolc hét alatt felépíthetőek azok a házak, melyekhez előregyártott készletekkel segíti hozzá egy holland város az első lakásuk megvásárlására készülőket.

Nijmegen 160.000 lakosú település közel a német határhoz. Hasonlóan sok más európai városhoz az önálló életet kezdő családok számára nehéz feladat megfizethető otthont találni. A holland város most építészekkel és kivitelező cégekkel új programot indít „I build affordable in Nijmegen" („Megfizethetőt építek Nijmegen”-ben) címmel. Tervezők és kivitelezők együttműködésének eredményeképpen 30 terv készült el. A 80-145 négyzetméteres házak bekerülési költsége 115-130 ezer euró között változik. A leendő vevők katalógusból válogathatnak a tervek közül, akár csak egy bútorgyár kínálatából tennék. A szabadon álló és zártsorú beépítésbe illeszthető, különböző stílusú házakhoz 50 ezer euró körül áron biztosít telket a város, így az egyéb költségekkel együtt is 200.000 euró alatt maradhat. A közel 60 millió forintnak megfelelő költség első hallásra magasnak tűnhet, de árnyaltabb a kép, ha hozzá tesszük, hogy 30-47.000 eurós éves jövedelemmel rendelkező családoknak ajánlják ezt a Hollandiában „megfizethető”-nek nevezett lehetőséget, mindezt kedvező hitelfeltételekkel kiegészítve. A kiválasztott ház előregyártott elemeit a helyszínre szállítják, ahol hat-nyolc hét alatt elkészülhet az új otthon. Az első lakáshoz jutás ezen módszere nem új Hollandiában, Almere-ben 800 ház épült hasonló módon 2006 óta.

A programban ajánlott tervek közül a 8A Architecs, az ExS Architects, az eh-architects és a Loko Achitecten munkái közül mutatunk be néhányat.

Forrás: www.guardian.co.uk
Forrás: www.exsarchitects.com
Forrás: www.klomps.nl
Forrás: www.eh-architects.nl
Forrás: www.8aa.nl
Forrás: www.waalsprong.nl

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások