hír épületek cikk

Kétszázezren vállalnák, hogy végleg a Marsra költözzenek


sebesp | 2013.09.12
Bár a szálláshelyül beígért felfújható lakókabin kissé bizarrul hangzik, a jelentkezők magas száma arra enged következtetni, sokan hagynának csapot-papot és lennének inkább marslakók.

A Mars One elnevezésű nonprofit szervezet olyan önkénteseket keres, akik szívesen vennének egyirányú jegyet a vörös bolygóra. A jelentkezések első fordulójának lezárását követően bejelentették, hogy 140 országból több mint 200.000 földlakó vállalná, hogy a 2032-ra tervezett első állandó emberi telepre költözne a Marson.

A tervek szerint a felfújható elemekből összeépített 1000 köbméteres lakókabinokban négy fő lenne elszállásolva. A kolónia tagjai felfújható nappalival rendelkező leszállóegységekben élnének, melyeket már a lakók érkezése előtt belélegezhető levegővel töltenének fel.

A kiszolgálókabinok biztosítják az életfeltételek hátterét. Az energiaellátásról külső szolárpanelek gondoskodnak majd, az élelmiszerellátást pedig kabinokba telepített farmokon oldják meg. Mivel a lakóegységek modulokból állnának össze, és a rendszerben bőven lesz tartalék, az sem okoz majd gondot, ha egy felfúlható modul annyira megsérül, hogy nem lehet javítani, az egység többi része továbbra is biztonságos marad.

A jelentkezőket több körben rostálják majd a következő években és végül tíz négy fős csapatot készítenek fel a 10 év múlva esedékes utazásra, melyek közül mindössze egy csoport fog a Marson landolni. A szervezők szerint az érdeklődés azért ilyen felfokozott, mert kivételes, a jövőbeli emberi generációk életét meghatározó lehetőség az első lábnyomokat a Marson letenni.

Forrás >>

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások