sebesp | 2014.01.28
170 méteres magasságával emelkedik Monaco kanyargós utcái fölé a hamarosan elkészülő, minden luxussal felszerelt Tour Odeon lakótorony, legfelső öt szintjén 3.300 négyzetméteres penthouse lakással. Valami mintha mégis kimaradt volna a tervezési programból…

A 80-as évek óta az első felhőkarcoló Monacóban a 2009-ben elindított Odeon Torony 70 lakással, két 1200 négyzetméteres „égi” kétszintes apartmannal. A leggazdagabbak kényelmi elvárásainak és életstílusának megfelelően az épületben török- és oroszfürdő, szaunák, konditerem, több uszoda, üzleti központ és szobaszerviz is lesz, így a Tour Odeonban a mindennapi élet egyenértékű lesz majd egy 5 csillagos szálloda kényelmével.

Mindez persze az ötemeletes legfelső kégli luxusának közelébe sem érhet, hiszen annak 3.300 négyzetméterén szintenként csak egy-egy szoba kap majd helyet, így például a hálószoba 600 négyzetméterén kell meghúzniuk magukat a leendő lakóknak éjszakánként. Európa legmagasabban lévő penthouse-a saját belső és csúszdás szabadtéri tetőmedencével is fel lesz szerelve, sőt mozi és bálterem is helyet kap majd benne.

A helyi sajtó azt is hírül adta, hogy az átlagos lakások négyzetméterét 21 millió forintnak megfelelő induló összegért kínálják, az ötszintes legfelső szinti árát ugyan diszkréció övezi, de ingatlanszakértők 280 millió dollárra, azaz 56 milliárd forintra taksálják, így ez lehet a világ legdrágább penthouse lakása.

A Monaco utcái fölé ormótlanul magasodó, ötletszegény, kiforratlan épületet bemutató látványterveket nézve csak azon tűnődik el az ember, vajon amikor a „kortárs európai építészet mestere”-ként számon tartott Alexandre Giraldi részére az építtetők megfogalmazták elvárásaikat, nem maradt-e ki valami a listáról. Mondjuk ilyesmi: “építészeti minőség”. Lehet, hogy csak a szűkös költségvetési keretbe nem fért bele az efféle úri huncutság?

Video >>
Forrás >>
Forrás >>

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások