sebesp | 2014. október 19.
     
A francia sztárdizájner alacsony energiafelhasználású faházat tervezett egy vezető európai készházgyártónak, és jelentős rezsicsökkenést remélve be is cuccolt a prototípusba.

Elkészült az első darabja a Philippe Starck által tervezett második, rendelésre gyártott lakóházsorozatnak. A PATH (Prefabricated Accessible Technological Homes, Előregyártott Elérhető Technológiával készült Otthonok) négy különböző épülettípust foglal magába, összesen 34 alaprajzi variációval, ezek mindegyike harmad annyi energiát használ fel egy hasonló, hagyományos technológiával épített házhoz képest. A legkisebb 140, a legnagyobb 350 négyzetméter alapterületű, a szobák száma egy és nyolc között választható.

„A PATH” a lehető legszélesebb réteget célozza meg, ezért döntöttem úgy, hogy nem nyilvánítok semmilyen irányú építészeti gesztust. Nem akarok senkire semmit ráerőltetni, az építészeti lehetőségek nagyon tágak és rugalmasak – mondta Stark. A Monfort karakteres főpárkánnyal rendelkezik, de más típusú tetők is rendelhetők hozzá.

Az elkészült kétszintes prototípus 50 százalékkal több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt, ami nagyrészt a szerkezetbe rejtett energiatudatos technológiai rendszereknek köszönhető, melyek közül a jövőbeli megrendelők igényeik szerint választhatnak.

Stark új otthonát pályája során tervezett bútorokkal rendezte be.

Forrás: http://www.dezeen.com/2014/10/17/philippe-starck-path-prefabricated-low-energy-home-prototype/

A szerző legújabb cikkei:
Budapesti Építészeti Filmnapok: Apokalipszis később
A melankolikus építész és a bánatos rabbi háza
Megtaláltuk új Nemzeti Galéria testvérét, azt is a SANAA tervezte
Elhunyt Tokár György
A börtön világa építészeti motívumok segítségével
Bazi kis texasi lagzi egy ékszerdobozban
Hallott már a fémfáról?
A Henning Larsen iroda bővítheti Párizs legnagyobb operaházát
Európa egyik legkorszerűbb játszótere épül a Városligetben + videó
Muku Óvoda, egysejtűek halmaza
A Millennium Házaként újul meg a Városliget egyik legszebb épülete + videó
Készül a Duna kikötőfejlesztési főterv stratégia
Az egykori királyi külügyminisztériumot is visszaépítik a VárbanKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 36 (20 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások