Rajki Diána | 2015.02.03
Ma már számos nemzetközi példa tanúskodik arról, hogy a látványbeton nemcsak az ipari épületek, hanem a családi házak építészeti eszköztárában is egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. A homogén betonfelülethez a jó minőségű beton mellett elengedhetetlen a korszerű zsalutechnológia.

Az építészetben egyre kedveltebbek a minimalista homlokzati felületetek, és a látványbeton elemekből készült homlokzati megoldások. A közelmúltban jól példázta e tendenciát néhány Linzben és St. Gallenben épült családi ház. A betonból elképzelt kötetlen formavilág a maga egyszerűségével és plasztikusságával mindig is népszerű volt, ám egy-egy jól sikerült épületnek köszönhetően újra és újra fókuszba kerül. Ilyen épület a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem új kampuszának emblematikus épülete, a Zaha Hadid által jegyzett könyvtár és tanulmányi központ, de Magyarországon a 4-es metró több állomásán is látványbeton felületek nyűgözik le az utazóközönséget.

Nem esik áldozatul egy fél erdő
A látványbeton vagy látszóbeton felületek kialakításához a megfelelő betonminőség és a korszerű zsalutechnikai megoldás: a Meva Zsalurendszerek Zrt. által forgalmazott 100%-ban famentes, újrahasznosítható, műanyag Alkus zsaluhéj a legalkalmasabb. E zsaluhéj alkalmazásának gazdasági előnyei mellett egyre több beruházó számára az újrahasznosíthatósági és környezetvédelmi szempontok is fontossá válnak. A MEVA Alkus műanyag zsaluhéj rugalmasan felhasználható, bármilyen formára alakítható, és - ami ennél lényegesebb - regeneráció után tetszőleges alkalommal újrahasznosítható. E környezetkímélő zsalutechnológiai megoldással a nagyobb mennyiségű betont igénylő beruházásoknál sem szükséges nagy mennyiségű faanyag felhasználása.

A MEVA Alkus zsalutechnológia nemcsak a művészi formaképzésnél, vagy nagyobb közösségi épületeknél, hanem a praktikus, kisebb költségvetésű és gyorsan kivitelezhető családi házak homlokzati kialakításánál is előnyös. A 100%-ban famentes Alkus zsaluhéj emellett számtalan térgeometriai forma kialakítására alkalmas. Legyen szó csavart, ívelt, lekerekített vagy döntött geometriáról, az előre meghajlítható és formázható Alkus műanyag zsaluhéjnak nem okoz problémát. Így a beton valóban formaadó anyag és térformáló anyaggá válhat mint építészeti eszköztárunk lényeges eleme.

Alkus zsaluhéjjal készített látványbeton homlokzat a svájci St. Gallenben és az ausztriai Linzben
A neves zürichi építész, Marcel Ferrier álmodta meg a feketére színezett látszóbeton homlokzatával feltűnő, de minimalista stílusban épült családi házat a Bodeni-tó szomszédságában. Az épület 2,6 és 3,3 méter közötti belmagassága, és az előírt vízszintes fugázás nélküli, 25 cm vastag falak miatt a MEVA szakértői csapata a Mammut 350-es zsalutáblát ajánlotta. Ezzel elkerülhetővé vált a falak magassági toldása. A falakat az épület tömege és mérete miatt falzsalu kúsztatással öntötték formába. Az emeletek közötti fedéseket betonvasalálsos kapcsolattal utólag erősítették rá a homlokzatra. A betonfalak 12 és 14 méteres taktusokban, a megbízó által elvárt, feketére színezett betonból készültek. Mammut 350-es zsaluval és Alkus zsaluhéjjal összefüggő, homogén betonfelületet hoztak létre.

A látványbeton homlokzattal rendelkező linzi családi háznál is jól látszik, hogy az Alkus zsaluhéjak nagyobb síkfelületen is stabilan összehegeszthetőek, biztosítva a lenyomat- és fugamentes betontextúrát. A többrétegű héj varrat- és hézagmentesen csatlakoztatható, tökéletesen sima betonfelületet eredményez. Az egyedi és speciális geometriájú, avagy síkszegmensek egységes, folytonos felületté hegeszthetőek össze. A burkolatlan betonfelületből álló homlokzattal valóban kortárs építészeti megoldás készülhetett.

A MEVA különleges zsaluhéjáról további információt a www.meva.hu weboldalon találhat!

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások