kiállítás Dobó István Vármúzeum Eger vár

Múzeumok éjszakája: Az egri vár múltját mutatja be a Dobó István Vármúzeum


droID | 2016.06.24
A múzeumok éjszakáján idén építészeti, festészeti és régészeti témájú kiállításokkal is szolgál az egri Dobó István Vármúzeum.

Az idei Múzeumok éjszakája egybeesik a június végi Kaláka Fesztivállal, amelynek fő helyszíne az egri vár. Ebben az évben a két program összefonódása egy izgalmas éjszaka lehetőségét ígéri a Múzeumok éjszakája Hősök, felfedezők, újítók tematikájához kapcsolódva - írták a múzeum MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A szombati program a Góbé zenekar koncertjével veszi kezdetét, majd Kő-kövön címmel rendhagyó tárlatvezetés mutatja be az egyházi építészetet a Romkertben és a Kazamatában. A gyerekeket a Schreiber-féle Papírszínház előadására várják.

A Kaláka Fesztivál programjaként a Palota Színpadon pirotechnikai és robbanó eszközökből tartanak bemutatót, de számos történeti, a hősök életét felelevenítő előadással is várják az érdeklődőket.

A "Setét-kapu" felépítményben a festészetben megjelenő fényábrázolásról tartanak beszélgetést, de lesz vezetett túra a régészeti kiállításban is. Este az Egri Vitézlő Oskola rendez fáklyás felvonulást a történelmi belvárosban, késő este pedig csillagnézésre várja az érdeklődőket a Bükki Nemzeti Park csillagásza a Dobó-bástya teraszán.

A közleményben felidézik, hogy a Dobó István Vármúzeum első vidéki múzeumként csatlakozott a Múzeumok éjszakájához: 2003-ban a Néprajzi Múzeumban tartottak a kiállítóhely munkatársai különböző bemutatókat és foglalkozásokat, 2004-ben pedig már Egerben ünnepelték meg Szent Iván éjjelét táncházzal, fáklyás felvonulással, Heves megyei népszokások felelevenítésével.


Forrás: MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások