cikk csarnok Frisomat

Acélos megoldások: Ruhagyártól a gyümölcsfeldolgozóig


droID | 2018.01.22
Hogyan felelhet meg egy standardizált elemekre épülő acélcsarnok a ruhagyárként vagy a gyümölcsfeldolgozóként funkcionáló épület követelményeinek? A megoldást a megrendelő igényeihez igazított acélcsarnok rendszer adja, amiben a Frisomat mérnökei szakmai segítséget adnak akár a tundrán, akár az afrikai sivatagban.

Ipari vagy mezőgazdasági épületeknél sok kiváló példát láthatunk arra, hogy több különböző funkciót kiszolgáló acélcsarnokok is egyértelműen tükrözzék a tulajdonos vállalkozásának arculatát. Nagy volumenű, mégis látványos példa minderre a Pandora férfi és női ruhákat gyártó üzeme, ahol a belső terek és a homlokzat egyaránt a megrendelő igényeit szolgálja. A ruhagyár kétszintes épületrésze 1100 négyzetméteren az adminsztrációé, míg a több mint 4000 négyzetméteres varroda csarnoka 650 munkavállalónak biztosít korszerű munkakörülményeket. A foksányi telephely épülettömbje a Frisomat gyárából került ki és mérnökeik igazították a tevékenységhez.

A két épületrész – az iroda és a varroda – funkciójának tökéletes kiszolgálásához kétféle acélszerkezetet választottak ugyan, de a homlokzaton több helyen visszaköszönő narancsszín vidámságot visz az egyébként hatalmas telephely szürke tömbjébe és természetesen a cég arculati színével is harmonizál.

Az acélcsarnokokat gyártó belga Frisomat PRO szériájának csarnokából (Flatro típus) terveztek egy kétszintes, 5 m belmagasságú épületet. Az irodáknál és azok kiszolgálóhelyiségeinél a nagy terekkel és természetes fénnyel kényelmes irodai környezetet hoztak létre – utóbbit látványos ablakkiosztás biztosítja. Ezzel szemben a ruhagyár 61×31 méter alapterületű épületének az Astra típusú csarnok adta a kiindulópontot: a teherbíró, nagy fesztávolságot könnyedén áthidaló, hidegen hengerelt acélszerkezetet az elhelyezendő kilenc gyártósor méreteihez igazították. A tető pedig jól bírja a szél- és hóterhelést, mivel a 10 fokos lejtése pedig jól alkalmazkodik az időjáráshoz és a természetes fény miatt polikarbonát bevilágítókat is építettek a tetőszerkezetbe. A két épületrész abban is egységes, hogy hőszigetelésük a helyi előírásoknak megfelelő vastagságú szendvicspanelekből készült.

A „nagyüzem” után a Kárpátok lábánál egy családi vállalkozást is megnéztük, hogy kisebb léptékben hogyan lehet Frisomat acélcsarnokkal több funkciót is kiszolgálni. A természetes módon előállított gyümölcslevek feldolgozásához, csomagolásához tisztaság és rend szükséges, ami a Profructta épületén az igényes homlokzatától a belső terekig mindenhol nyomon követhető. A tulajdonosoknak minden téren fontos a rendezett körülmény: a telephely többfunkciós, gyümölcsfeldolgozóként és elosztóhelyként is szolgál, ezért két épületrészből áll. A csarnok tervezésekor a Frisomat PRO széria típusai közül választottak: az irodaépület (Ceptra) teljes egészében hidegen hengerelt HSS acélból épült, vízszintes övtartós rácsos szerkezete jól terhelhető, a feldolgozó üzem pedig Astra csarnokba települt összesen 800 négyzetméter alapterületen. Az acélcsarnokok teljes egészében hidegen hengerelt HSS acélból épültek, és vízszintes övtartós rácsos szerkezete jól terhelhető.  A szürke világosabb és sötétebb árnyalatában kivitelezett homlokzat is standard Frisomat elemekből készült és jól karbantartható, ebből látványosan kiemelkedik a cég logója.

A Frisomat két kategóriába sorolja csarnokait. A PRO szériás csarnokai széles méret- és kiegészítő választékkal, kidolgozott Frisomat megoldásaikkal igazodnak mindenféle vevői igényhez, akár egy családi vállalkozás raktárépületétől a tízezer négyzetméteres gyártócsarnokig. Ezzel szemben a GO széria acélcsarnokai rövid gyártási határidővel és kiváló ár-érték aránnyal keltik fel a figyelmet. Ugyanígy a megrendelhető csarnokok méret- és kiegészítő választéka kisebb mint a PRO esetében, de az elemek ugyanabból a gyárból érkeznek, minőségében azonos, viszont költséghatékonysága, rövid szállítási határideje és könnyű szerelhetősége megérdemli, hogy számításba vegyük. Minden Frisomat acélcsarnok esetén a tervezők számíthatnak a Frisomat mérnökeinek segítségére itthon is, hiszen a 25 évnyi hazai tervezői és kivitelezői tapasztalat önmagáért beszél.

(x)

 
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások