hír épületek gulág Budapest Ferencváros

Gigantikus gulágemlékművet avatnak fel Ferencvárosban


donkanyar | 2017. február 22.
     
A Szovjetunió munkatáboraiba elhurcolt több százezer magyarnak, a gulág és a GUPVI táborok magyar áldozatainak állít emléket az az emlékmű, amelyet vasárnap lepleznek le Budapesten, a Ferencvárosi pályaudvarnál.

A kommunista önkény embertelenségére emlékeztető Málenkij Robot Emlékhely örök mementó lesz annak a 300 ezer, bírósági ítélet nélkül elhurcolt magyarnak, akiket éppen ezen a pályaudvaron keresztül vittek el a szovjet megszállók.

Új, különösen látványos Gulág-emlékművet adnak át február 26-án, vasárnap 16-órakor Budapest IX. kerületében, a Ferencvárosi pályaudvarnál egy meglévő egykori bunkerépületben és annak környezetében. A Málenkij Robot Emlékhely, emlékmű és emlékpark kimondottan a 300 000 málenkij robotra, tehát a Hadifogoly- és Internáltügyi Főparancsnokság lágereibe ítélet nélkül, tömegesen elhurcolt civil honfitársunknak állít majd emléket. Egyben kegyeleti hely is lesz, amelynek fontos részét képezi majd az épületen belül kialakított múzeum. Az emlékhelyen helyet kap Székelyföldtől Vas megyéig, Kárpátaljától a Délvidékig minden település neve, ahonnan elhurcoltak embereket.

A Párkányi Raab Péter szobrászművész szimbolikus szoborkompozíciójából és az azt körülvevő térből álló Emlékhely pontos helyét a Ferencvárosi Önkormányzat, a MÁV képviselői és a Gulág Emlékbizottság tagjainak együttműködése nyomán választották ki. A választás azért esett erre a helyszínre, mert éppen ezen a pályaudvaron keresztül hurcolták, szállították a foglyokat át, illetve tovább a szovjetunióbeli lágerekbe. A ferencvárosi Málenkij Robot Emlékhely mellett a belvárosban is lesz emlékműve a kommunizmus áldozatainak. A Szovjet megszállás áldozatainak emlékművét 2017. november 25-én a Szabadság téren adják át.

A szerző legújabb cikkei:
Kiírták a budavári régi-új Pénzügyminisztérium felújításának I. ütemét
Elkészült a világ leghosszabb tengeri hídja
Új fővárosa lesz Kínának?
Gigantikus Andrássy Emlékmúzeum nyílik a budai Fő utcában
Megnyílt a Hotel Clark
Kiírták a tendert a 3-as metró meghosszabbítására
Új Tisza-híd épül Szolnok mellett
Eldőlt! Az Etele térig 8,6 milliárdból épül meg az 1-es villamos pályája
Zaha Hadid tervei alapján épül a világ legnagyobb repülőtere Pekingben
Dubaj nem megy a Marsig, a sivatagban épít marsi civilizációt
Sokmilliárdos beruházás indul az Andássy úton
Holnap dől el, hogy eladják-e a Bálnát
Az illegális fakitermelés országában fából építenek lélegző lakótoronyotKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 7 (9 szavazatból)