sebesp | 2018. március 27.
     
A Teatro Építész Műterem Kft. tervei alapján újul meg a Győri Nemzeti Színház a Modern városok program keretében 2019 és 2021 között – jelentette be a megyeszékhely főépítésze kedden sajtótájékoztatón Győrben.

Révi Zsolt elmondta, hogy a színház felújításának tervpályázatára hat pályamű érkezett. A Teatro Építész Műterem Kft. tervpályázata színpad- és színháztechnológiailag, építészetileg a legjobb megoldást nyújtotta működés és működtetés szempontjából a szakmai zsűri egyhangú döntése szerint.

A terv részleteit a következő hónapokban dolgozzák ki – tette hozzá.

A főépítész elmondta, hogy a tervező iroda a kamarateremként funkcionáló Kisfaludy-termet nem épületen belül helyezte el, hanem annak oldalán, így megoldódott az a probléma, hogy a játszóhely nehezen megközelíthető és kis méretű.

Beszélt arról is, hogy a kiírónak is kérdéses volt, hogy a színház városképhez szorosan kapcsolódó sísánc formájú tetejét megtartsák-e, vagy sem. Megjegyezte, hogy a nyertes pályamű megtartja a formát, ugyanakkor át is alakítja: úgy fog majd kinézni, mintha egy jégkocka lenne a sísáncon. A főépítész izgalmasnak nevezte ezt a tervet, szerinte a hozzátoldás funkcionálisan is jó megoldás. Hozzátette: a felújítással enyhén növekszik majd a nézőtér befogadóképessége.

A tervek szerint az engedélyezési eljárásokat követően közbeszerzést írnak ki a kivitelezésre, amely jövő ősszel kezdődhet el.

Domanyik Eszter, a győri önkormányzat városmarketing és programszervezési főosztályának vezetője elmondta, hogy a terveket bíráló szakmai zsűrit Révi Zsolt főépítész mellett Páternoszter Piroska, a Modern városok program végrehajtásáért felelős polgármesteri biztos, Markó Angéla, a Győri Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója, Füke Péter, Kuslics Tibor, Lukács István és Mikó László építészmérnökök alkották.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei:
124 új épület lesz a Szentendrei Skanzen Erdély bemutatóján
Több helyen meg kell erősíteni az Iparművészeti Múzeumot, új engedélyezési terv készült
24,4%-kal nőtt az építőipar termelése augusztusban
Fosteréké az idei Stirling-díj
Jéglencse: 25 milliárdból épül sportcsarnok Székesfehérváron
Átadták a felújított Gül Baba türbéjét
Fal fellebben, festék loccsan
Embert ölt Fosterék ablaka
A korszerű funkciók figyelembevételével újult meg a Budai Vigadó
Az építészet ereje
Környezettudatos épületek tervezésére kell törekedni
Föld alatt kötné össze a Déli és a Nyugati pályaudvart a kormányzat
Nincs itt semmi látnivaló, csak egy átlagos kínai magasház tornyosul előttedKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 8 (5 szavazatból)