sebesp | 2018. június 1.
     
Dubaj legújabb szenzációja a Da Vinci Tower, a saját tengelye körül forgó felhőkarcoló.

Dubaj a Burdzs Kalifa átadásával már a világ legmagasabb felhőkarcolójának is otthont ad, most pedig a 2020-ban megrendezésre kerülő helyi EXPO-ra szeretnék felhúzni a Da Vinci Tower épületét, melynek különlegessége, hogy az egyes szintek önállóan forognak, így a szemlélődő ugyanarról a szintről láthatja a tengert, a sivatagot és a várost. A torony külső szerkezete pedig szinte állandóan változtatja majd a formáját, hiszen egyfajta folyékony állapotban folyamatosan alakul.

A 372 millió dollárból készülő épület az olasz reneszánsz nagy alakjának, Leonardo Da Vincinek a tiszteletére kapta a nevét, aki sokat foglalkozott anatómiai tanulmányokkal, rajzaival számtalan mozgáskombinációt írt le. A terveket a Dynamic Architecture szállította, amelynek alapítója az izraeli-olasz David Fisher.

Fisher ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni azzal: hogyan lehetne a negyedik dimenziót, vagyis az időt is hozzáadni egy épület szerkezetéhez. A mai házak mozdulatlan állapota nem tükrözi az emberek valódi életét, amely folyton mozgásban van, és folyton változik.

A torony 80 szintjével kb. 400 méternyi magasságba emelkedik majd. Mindegyik szint képes lesz önállóan forogni, némelyiket a lakók vagy bérlők hangvezérléssel is aktiválhatnak. Az emeletek mozgása lassú lesz, a teljes körforgás körülbelül másfél órát vesz majd igénybe.

A felső öt szinten az apartmanok mintegy 1 500 m2 alapterülettel fognak rendelkezni. A toronyban helyet kapnak irodák, lakások különböző méretben, és egy szálloda is. Az ingatlanok ára a hírek szerint 4-40 millió dollár között mozog majd, vagyis kb. 1-10 milliárd forint között váltakozik.

Képek: Dynamic Architecture
Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei:
Mégis felépítheti felhőkarcolóját a Mol a Kopaszi-gáton
Nyolcmilliárdot ad az állam az építészeknek és a mérnöknek
Kiírták a Közlekedési Múzeum pályázatát, világsztárok a tülekedők listáján
Szőrős és színes az új szingapúri felhőkarcoló
A magyar modernizmus újabb ikonikus képviselője tűnik el
225 milliót osztanak ki a szuperkórház-pályázatokra
Magyar látványtervező csapat nyert az Architizer A+ Awards-on – videó
Hello Wood: Megvalósultak az álmok
Kísérteties óriásvízesést építettek egy kínai felhőkarcoló oldalába – videó
Ez az, amire gondolok?
Napokon belül itt lesznek a szuperkórházak tervpályázatai
Ez nem zöldség: A répabetoné a jövő
A BIG strandja AarhusbanKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 1 (5 szavazatból)