Java | 2018. június 4.
     
A H&P Architects tervezői Hanoi külvárosában olyan barlangházat terveztek, ahová a jól bevált, helyben, kézzel gyártott téglát felhasználva a barlang szabálytalan formavilágát követve változatos síkok, szögek játékával és a súrlófényekkel különleges esztétikai élménnyel ajándékozza meg a lakókat.

A város aszfaltrengetegében az építészek egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy megtörjék a mesterséges környezet merevségét, s következetesen a fenntarthatóság építészeti elveit kövessék terveikben. Az eredmény egy szokatlan térélmény, hiszen az egymással többnyire tompaszöget bezáró külső téglafalak összessége ritka szép épületet eredményezett.

A 175 m2 alapterületű, 8 m magas épület legérdekesebb szerkezeti megoldása az, hogy a belső lakótereket magában foglaló lakóépületet teljes egészében körbeveszi egy másik téglafal, amely külső héjként öleli körbe azt, védve a belső tereket a káros külső hatásoktól, zajtól, hőtől és a portól. De a tervezők ügyeltek arra is, hogy a növények számára szükséges mennyiségű esővíz a megfelelő helyeken bejusson a belső terekbe.
A szögeket bezáró falak védik a magánélet tereit a tolakodó, kíváncsi tekintetektől, ugyanakkor a megfelelő kitekintést mégiscsak biztosítják a bennlakóknak. A "barlangház" tetején egy kis veteményeskert található szintén a fenntarthatóság jegyében. A tervezés józanságát dicséri a nyitottság és zártság dinamikus egyensúlya.

Forrás: H&P Architects honlapja

A szerző legújabb cikkei:
Chad Oppenheim amerikai építész személyesen ajánlja új könyvét a KÉK-ben pénteken
A Zaha Hadid Architects modern városnegyede épülhet fel a Fekete-tenger partján
Waterfront City néven új városrész épül a volt óbudai szeszgyár területén
Európai szintű építkezések emelik tovább egyetemi városaink hírnevét
A csodák birodalma – Lépj be a Csillagok Háborúja tematikus parkba! + videó
Peter Zumthor modellműhelye látható a 2018-as Velencei Építészeti Biennálén
Átadták hazánk egyik legkorszerűbb épületét – az Ericsson új székházát az Infoparknál
Előremutató új épületek Amaravatiban, India új regionális központjában
Az Építész Alkotóműhely nyerte az új Tudásközpontra kiírt tervpályázatot Szekszárdon
Operatúra az Eiffel Műhelyházba
A Régészet Napja Magyarországon – május 26.
A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontja is Európa legjobb múzeumai között szerepel 2018-ban!Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)