Java | 2018. június 4.
     
A H&P Architects tervezői Hanoi külvárosában olyan barlangházat terveztek, ahová a jól bevált, helyben, kézzel gyártott téglát felhasználva a barlang szabálytalan formavilágát követve változatos síkok, szögek játékával és a súrlófényekkel különleges esztétikai élménnyel ajándékozza meg a lakókat.

A város aszfaltrengetegében az építészek egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy megtörjék a mesterséges környezet merevségét, s következetesen a fenntarthatóság építészeti elveit kövessék terveikben. Az eredmény egy szokatlan térélmény, hiszen az egymással többnyire tompaszöget bezáró külső téglafalak összessége ritka szép épületet eredményezett.

A 175 m2 alapterületű, 8 m magas épület legérdekesebb szerkezeti megoldása az, hogy a belső lakótereket magában foglaló lakóépületet teljes egészében körbeveszi egy másik téglafal, amely külső héjként öleli körbe azt, védve a belső tereket a káros külső hatásoktól, zajtól, hőtől és a portól. De a tervezők ügyeltek arra is, hogy a növények számára szükséges mennyiségű esővíz a megfelelő helyeken bejusson a belső terekbe.
A szögeket bezáró falak védik a magánélet tereit a tolakodó, kíváncsi tekintetektől, ugyanakkor a megfelelő kitekintést mégiscsak biztosítják a bennlakóknak. A "barlangház" tetején egy kis veteményeskert található szintén a fenntarthatóság jegyében. A tervezés józanságát dicséri a nyitottság és zártság dinamikus egyensúlya.

Forrás: H&P Architects honlapja

A szerző legújabb cikkei:
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékház
Múltunk jelene – 2019-ben folytatódik a Nemzeti Várprogram
A világ első „fordított” hotelje Kínában épült egy szakadékban
Végre indul a Bozsik Stadion építése
Összegzés: Látványos beruházások születtek 2018-ban Budapesten
A budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom átalakítása
Helsinki kulturális ikonja a 2018-ban megnyílt új Amos Rex
Alapkőletétel a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi KaránKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások