sebesp | 2018.07.01
Japán egyik legkiválóbb kortárs építésze, a Pritzker-díjas Fumihiko Maki irányításával nyolc iszlám kertet magába foglaló oktatási központot épült az Aga Khan Alapítvány számára Londonban.

A Maki and Associates által tervezett Aga Khan Center számos, az Aga Khan által alapított egyesült királyságbeli szervezeteknek ad új otthont. Köztük a The Institute of Ismaili Studies (IIS), a muszlim civilizációk tanulmányozásával foglalkozó Aga Khan Egyetemi Intézet (AKU-ISMC) és az Aga Khan Alapítvány (AKF UK). Ezek az intézmények sok éve működnek az Egyesült Királyságban azzal a küldetéssel, hogy segítsék a muszlim civilizációk megismerését és megértését, és segítenek javítani az emberek életminőségét a világ minden táján.

A szinte teljesen befelé forduló, nyolc emeletes épület a King's Cross pályaudvar környezete megújításának legutóbb elkészült épülete. A területen a King's Cross új várócsarnoka mellett számos világcég irodái, egy művészeti iskola, valamint lakóépületek épültek az elmúlt években.

A kutatási és oktatási létesítmények, valamint az Aga Khan Alapítvány fejlesztési szervezeteinek irodái az épület központi átrium körül helyezkedik el. A design nyolc iszlám kertet tartalmaz az épület mellett, tetőkertek, teraszok és udvarok formájában. A kertek és a teraszok a világ különböző tájain, így Észak-Afrikában, Spanyolországban, a Közel-Keleten, Iránban és Indiában fellelhető iszlám közösségeiből merítettek inspirációt.

Az épület kívülről teljesen zárt, a fehér kőburkolatba beleolvadó, homályosított üvegablakai valamilyen titkos létesítményt sejtetnek, némi bepillantás csak a földszinten és a teraszok felé lehetséges. A földszinten található a recepció és a galéria, néhány oktatási helyiséggel, az első két emeleten pedig személyzeti és hallgatói társalgók és szemináriumi szobák kaptak helyet. Az első emeleten egy központi szökőkutat körülvevő Nyugalom kertje található.

Az Aga Khan Könyvtár, amely ritka könyvek és kéziratok biztonságos tárolóhelyeit tartalmazza, a harmadik és a negyedik emeleten helyezkedik el. A könyvtár felső szintje a Tanulás Teraszát – a második iszlám kertet –, amelyet spanyolországi, marokkói és egyiptomi kolostorok és udvarok inspiráltak. A könyvtár felett az Aga Khan oktatási és fejlesztési szerveinek négy szintje található: az Ismaili Tanulmányok Intézete, a muszlim civilizációk tanulmányozásáért felelős intézet, az Aga Khan Egyetem és az Aga Khan Alapítvány.

Az Aga Khan Alapítványt 1967-ben hozta létre Aga Khan, aki az ismaili muzulmánok lelki vezetője. Célja az életminőség javítása és az egyén önállóságának növelése Ázsiában és Afrikában. Az alapítvány szervezésében adják ki az Aga Khan Építészeti Díjat díjat, amely a világ egyik legmagasabb díjazású építészeti díja. 2016-ban Zaha Hadid és BIG is a díjazottak között volt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások